Hlavní obsah

Alonsovi stačí k titulu bod, ale děsí se kolize

SAO PAULO

Skončit při zítřejší Grand prix Brazílie do osmého místa stačí Fernandu Alonsovi, aby obhájil titul mistra světa. Ředitel Ferrari slibuje čestný boj. Michaelu Schumacherovi, kterého čeká poslední závod šestnáctileté kariéry v F 1, přinesou osmý titul jedině prvenství v závodě a současně Španělův nezdar.

Článek

Pokud ale německá legenda za volantem ferrari na okruhu Interlagos nezvítězí, Španěl k triumfu nemusí ani projet cílem. "Jen žádné předčasné oslavy, ještě není nic jasného a všichni víme, co Schumacher dokáže," tvrdí Alonso, který má o deset bodů víc.

"Nechci jet přehnaně opatrně, zbytečně riskovat ale taky nebudu. Při optimálním výkonu bych měl dojet pro body, a to by stačilo," naznačuje taktiku Alonso, jenž se může může stát osmým jezdcem, kterému se podaří obhájit titul. Při Schumacherově triumfu by poprvé v historii mistra světa určil počet vítězství v sezóně. "Bude to jistě vzrušující závod, v němž se z auta pokusím dostat maximum. Chci vyhrát a počkám si, jak to dopadne s Alonsem," tvrdí Němec, vítěz 91 Velkých cen.

U Ferrari už odhalili, že příčinou vyřazení v Suzuce byla porucha ventilu motoru a do Brazílie proto Schumacherovi připravili zcela nový agregát, testovaný šest dní v Jerezu. "Na start jdu bez nostalgie, ale s velikou chutí a doufám, že budu cítit to, co člověk cítí pouze po vítězství," tvrdí 37letý německý pilot.

Spekulace o kolizích

V zákulisí se mocně spekuluje o případných kolizích, vždyť nedojetí M. Schumachera rovnou zajišťuje titul Alonsovi a naopak vyřazení Španěla by nahrálo Němci. Právě jeho nečisté manévry v klíčových okamžicích minulých bojů o titul Alonsa děsí. "Všichni mají v dobré paměti, co Schumacher provedl s Hillem před dvanácti lety, či s Villeneuvem o tři roky později. Klidně se letos může pokusit odstavit ze závodu i mě, musím být hodně obezřetný,” varuje Alonso, jenž se u renaultu loučí.

Příští rok totiž bude jezdit s mclarenem. Celé Španělsko nyní ale věří v Alonsův konečný triumf, před prestižním fotbalovým soubojem Real-Barcelona mohou diváci na velkoplošných obrazovkách madridského stadiónu San Bernabeu sledovat přenos F 1 z Brazílie. "Může to být pro lidi velkolepá fiesta," míní pilot, sám fanoušek Realu.

Ve hře o Pohár konstruktérů

Sázkové kanceláře v Německu ale vypsali kurs 11:na to, že se Alonso srazí s Massou, oba nedokončí závod a Schumacher se po vítězství stane mistrem světa. Ve stejném poměru lze tipovat, že Alonsa vyřadí kolize s Fin Räikkönenem, který od příští sezóny přichází k Ferrari. "Tlačenice v první šikaně může být zajímavá, ale rozhodně budeme bojovat čestné," říká ředitel stáje Scuderia Ferrari Jean Todt.

Na předměstí Sao Paula je ve hře také prvenství v letošním Poháru konstruktérů a Renault má zatím na kontě o devět bodů víc než Ferrari. "K celkovému triumfu značky  potřebujeme s Massou dojet na prvních dvou místech a je to jistě v silách vozu i nás jezdců," říká Schumacher a naznačuje, že víc věří v úspěch týmu než svůj.

Reklama

Související témata: