Hlavní obsah

Šampióna Formule 1 Alonsa znejistilo hluché rádio

PRAHA

Úřadující mistr světa Formule 1 Fernando Alonso si v neděli připsal první triumf v barvách své nové stáje McLarenu. Jeho šestnácté vítězství kariéry ale provázely nečekané obtíže, se kterými se španělský jezdec musel vypořádat. Od devátého kola až do první zastávky v boxech neměl Alonso při GP Malajsie informace o dění na dráze. Úřadujícímu šampiónovi totiž deset kol, tedy 55 km, nefungovala vysílačka.

Článek

„Vůbec nic jsem v rádiu neslyšel. Nefungovalo to docela dlouho. Až při první zastávce jsem ukázal, že mám problém a tým dokázal dát všechno do pořádku,“ vykládal Alonso v cíli.

Informaci, že má zajet k mechanikům, spatřil na tabuli při průjezdu cílovou rovinkou. „Všiml jsem si, že mi naši lidé ukazují tabuli se šipkou. Ale protože jsem si to nemohl ověřit, bál jsem se, jestli mě bude v boxech někdo čekat,“ culil se Španěl.

Mechanici samozřejmě připraveni byli a obě zastávky zvládli stejně bravurně jako Alonso 56 kol na trati okruhu v Sepangu. Jeho triumf je pro McLaren prvním od Grand prix Japonska v sezóně 2005. Od té doby britský tým žádné vítězství nezískal.

Šťastný Alonso děkoval i svému týmovému kolegovi Lewisu Hamiltonovi. Ač mladíček s britskou licencí absolvoval teprve druhý závod v F1, už má na kontě 14 bodů a poháry za třetí a druhé místo. Jeho brilantní kousek na startu, kdy pokořil Massu i Räikkönena a následně držel obě Ferrari za svými zády, vzbudil velký obdiv.

„Když vidíte ve zpětných zrcátkách dvě Ferrari a jejich vzdálenost od vás se začne zmenšovat, je to strašně složité. Kimi Räikkönen na mě vytvářel celou dobu tlak a já se v kokpitu neskutečně potil,“ usmíval se Hamilton, první jezdec F1 tmavé pleti.

Reklama

Související témata: