Hlavní obsah

Potvrdí Hamilton v Bahrajnu nejlepší vstup do F1 v historii?

MANÁMA

Nikoliv na vedoucího jezdce seriálu formule 1 a obhájce titulu Fernanda Alonsa či dalšího favorita mistrovství světa Kimiho Räikkönena, ale na Lewise Hamiltona bude upřena pozornost při nedělní Velké ceně Bahrajnu. Britský pilot McLarenu má na dosah historický zápis, neboť ještě žádnému nováčkovi se v premiérové sezóně nepodařilo vystoupit na stupně vítězů ve všech třech úvodních závodech.

Článek

Dvaadvacetiletý Hamilton vletěl do šampionátu jako raketa. V úvodním závodu v Austrálii dojel třetí, v druhém dílu v Malajsii si polepšil na druhé místo a všichni s napětím čekají, zda posloupnou řadu dovede do konce a v Bahrajnu vyhraje. Dosud byl mezi nováčky nejlepší jeho krajan Petr Arundell, jenž v roce 1964 rovněž stál v úvodních dvou závodech na stupních vítězů. Na třetí místa v Monaku a Nizozemsku ale v další Grand Prix už nenavázal.

Slavný Michael Schumacher zahájil svou kariéru v F1 roce 1991 s vozem Jordan technickou poruchou, Alonso byl s minardi v roce 2001 dvanáctý. Hamilton dosud prohrál pouze se španělským obhájcem a Finem Räikönenem. "Opravdu nevím, co od toho mám čekat," prohlásila nová hvězda šampionátu Hamilton. "Nemyslel jsem si ani v nejodvážnějších snech, že budu dvakrát v úvodních dvou závodech na stupních vítězů. Stále si myslím, že jsou lepší piloti a já na sobě ještě musím hodně pracovat," uvedl první jezdec tmavé pleti ve formuli 1.

V minulém závodu Hamilton odrazil nápor rychlejšího Felipeho Massy z Brazílie s vozem Ferrari a umožnil vyhrát svému týmovému kolegovi Alonsovi s velkým náskokem. McLaren obsadil první dvě místa poprvé od října 2005. "Bahrajn, stejně jako Malajsie, pro mne bude další velký, ale velmi náročný závod. Budu získávat nové zkušenosti, je to pro mne další výzva," řekl Hamilton, který na trati v Bahrajnu poprvé testoval formuli F3 v roce 2004. "Mám to tady rád, je to skvělý okruh," dodal.

V průběžném pořadí vede Alonso o dva body před Räikkönenem a další dva před Hamiltonem. "Už se nemůžu dočkat, až si to zase rozdáme. Cítím se dobře, v týmu je dobrá nálada a já budu bojovat o další vítězství," dvojnásobný mistr světa. Bude prý opatrný, neboť na trati uprostřed pouště jezdce trápí všudypřítomný písek. "Může to dost klouzat," pravil vítěz loňského závodu v Bahrajnu. "Ten výsledek chci zopakovat," prohlásil.

Pořadí MS (po 2 ze 17 závodů)
1. Alonso (Šp./McLaren) 18, 2. Räikkönen (Fin./Ferrari) 16, 3. Hamilton (Brit./McLaren) 14, 4. Heidfeld (Něm./BMW) 10, 5. Fisichella (It./Renault) 7, 6. Massa (Braz./Ferrari) 7, 7. Trulli (It./Toyota) 2, 8. Rosberg (Něm./Williams) 2, 9. Kovalainen (Fin./Renault) 1, 10. R. Schumacher (Něm./Toyota) 1.
Pohár konstruktérů
1. McLaren-Mercedes 32, 2. Ferrari 23, 3. BMW-Sauber 10, 4. Renault 8, 5. Toyota 3, 6. Williams 2.

Reklama