Hlavní obsah

Do bitvy o formulového mága Brawna vstoupil i McLaren

PRAHA

Ačkoliv technický šaman Ross Brawn neukrojil ze svého plánovaného volna ve formuli 1 ani polovinu, už se o něj strhla pěkná tahanice. Na začátku týdne se vynořily spekulace, že 52letého stratéga loví stáj Honda, ve čtvrtek se do bitvy o Brawna přidal i tým McLaren. Výhradní „právo“ na svého bývalého technického šéfa si nicméně nárokuje stáj Ferrari, jejíž úspěchy po roce 2000 se pojí právě s postavou Brawna.

Článek

V týmu Honda panuje napjatá atmosféra, protože letošní výsledky jsou zatím daleko za očekáváním. Stáj nebodovala ani v Austrálii, ani v Malajsii a zatím nejlepším umístěním jsou dvě jedenáctá místa Rubense Barrichella. „Křičeli jsme na sebe plni frustrace, i když nám bylo jasné, že je to momentálně zbytečné,“ přiznal v neděli po závodu v Sepangu Jenson Button.

Britská média pak v pondělí přinesla spekulaci, že je šéf Hondy Nick Fry připraven obětovat milióny a angažovat vyhlášeného taktika. „Brawn je mužem, kterého Fry označil za možnou záchranu stáje Honda,“ napsal deník Telegraph.

Šéf Ferrari Jean Todt reagoval na šeptandu jednoznačným prohlášením, že pokud Brawn nasměruje své kroky zpět do formule 1, pak bude prvním týmem v řadě stáj z Maranella. „Ross si chtěl po desetileté práci ve formuli 1 užít zaslouženého odpočinku. Souhlasil jsem, ale jsme domluveni, že pokud se bude vracet, tak budu první člověk, s nímž to bude diskutovat,“ uvedl Todt.

Ve čtvrtek se každopádně počet zájemců rozšířil i o tým McLaren. „McLaren může nabídnout velké množství projektů, v nichž by se Ross mohl angažovat,“ citoval německý deník Bild nejmenovaný zdroj z britské stáje. V kuloárech se navíc hovoří o tom, že Brawn chce spojit své další působení právě s týmem sídlícím v Británii. McLaren vyvíjí své monoposty ve Wokingu, Honda v Brackley.

Berger: Toro Rosso není na prodej  

Ještě před zájmem Hondy se ale spekulovalo o tom, že by měl Brawn zahájit spolupráci s Michaelem Schumacherem, na jehož pěti titulech mistra světa v barvách Ferrari se také podílel. Německý pilot, který po loňské sezóně ukončil aktivní kariéru, se údajně zajímal o koupi stáje Toro Rosso a Brawn měl být jeho technickým šéfem.

Spolumajitel jedné z nejhorších stájí v seriálu a někdejší úspěšný pilot Gerhard Berger ale tento týden spekulace o prodeji popřel. „Máme dlouhodobou vizi přivést tým z chvostu startovního roštu na lepší pozice. Ty spekulace mě nepřekvapují. I naši rivalové vědí, že jsme stáj s velkým potenciálem,“ prohlásil Rakušan v rozhovoru pro list Kleinen Zeitung.

Reklama

Související témata: