Hlavní obsah

Alonso cítil po závodu v Bahrajnu hořkost

PRAHA

Až s pátým místem se musel při nedělní Velké ceně Bahrajnu formule 1 spokojit obhájce mistrovského titulu Fernando Alonso. Poprvé tak chyběl v letošním ročníku šampionátu na stupních vítězů a po závodu neskrýval zklamání. Povzbuzením pro dvojnásobného šampióna je alespoň fakt, že po třech odjetých podnicích zůstal v čele průběžného pořadí.

Článek

„Nemohl jsem pomýšlet na lepší umístění, nedokázal jsem se srovnat s konkurencí. Cílem bylo dojet na stupních vítězů, ale bohužel jsem na ně nedosáhl,“ povzdechl si pětadvacetiletý závodník. „Nemohl jsem se na svůj vůz spolehnout. Monopost se přetáčel i nedotáčel,“ doplnil rodák ze španělského Ovieda.

Po druhém místě v Austrálii a vítězství v Malajsii Alonso bojoval v Bahrajnu o čtvrté místo, o které jej ale v polovině závodu připravil dravým manévrem Nick Heidfeld s BMW. Čtyři body za páté místo ale španělskému jezdci stačily k tomu, aby uhájil vedení v šampionátu, i když druhý Kimi Räikkönen a třetí Lewis Hamilton mají na kontě shodný počet bodů.

„Hodně lidí po mém odchodu z Renaultu říkalo, že s McLarenem budeme živořit. A vidíte, po třech odjetých závodech jsem v čele mistrovství. Před začátkem sezóny jsem ani nepomyslel na to, že bych mohl mít před stěhováním do Evropy 22 bodů a vést pořadí,“ hodnotil Alonso už s menší dávkou emocí vývoj šampionátu.

„Samozřejmě jsem doufal, že posbírám co nejvíc bodů. Současně jsem čekal, že budeme horko těžko stačit Ferrari a že se budeme delší dobu adaptovat na pneumatiky Bridgestone. Kdo by si pomyslel, že budeme tak vyrovnaní,“ uvedl vítěz šestnácti závodů mistrovství světa.

Dennis: Mezi jezdci napětí nepanuje

McLaren po třech závodech vede Pohár konstruktérů s náskokem pěti bodů na stáj Ferrari. Vedle Alonsa má obrovskou zásluhu na postavení britské stáje ovšem také nováček v mistrovství Lewis Hamilton. Dvaadvacetiletý pilot totiž dokázal pokaždé vystoupit na stupně vítězů, když dojel dvakrát druhý a jednou třetí.

Hamiltonův veleúspěšný start ve formuli 1 a velká pozornost novinářů vůči prvnímu pilotovi tmavé pleti dokonce vedl až ke spekulacím, že Alonso přestává mít svého týmového parťáka v lásce. „Je pravda, že po závodu v Austrálii šly první tři otázky na Lewise a až poté se novináři obrátili na Fernanda. On ale zůstává nad věcí, přece jen je dvojnásobný šampión. Necítím, že by mezi nimi vznikl nějaký tlak,“ odmítl podobné úvahy šéf McLarenu Ron Dennis.

Průběžné pořadí MS (po třech ze 17 závodů)
1. Alonso (Šp.) 22, 2. Räikkönen (Fin.) 22, 3. Hamilton (Brit.) 22, 4. Massa (Braz.) 17, 5. Heidfeld (Něm.) 15, 6. Fisichella (It.) 8.
Pohár konstruktérů
1. McLaren-Mercedes 44, 2. Ferrari 39, 3. BMW-Sauber 18, 4. Renault 9, 5. Toyota 5, 6. Williams 2.

Reklama