Hlavní obsah

FIA odmítá, že o McLarenu rozhodovala pod tlakem médií

PRAHA/PAŘÍŽ/LONDÝN

Veřejnost ve Velké Británii a všichni fanoušci stáje týmu formule 1 McLaren si oddechli. Šetření Mezinárodní automobilové federace (FIA) neprokázalo, že britská stáj při nedělní Velké ceně Monaka porušila zákaz týmové režie, a potvrdilo, že zpomalení Lewise Hamiltona za vedoucím Fernandem Alonsem bylo v souladu s pravidly.

Článek

Vedení týmu rozhodnutí federace přivítalo. „Od začátku jsme říkali, že jsme se proti Mezinárodnímu sportovnímu kodexu neprovinili. Jsme rádi, že FIA díky svému účinnému prošetření potvrdila, že jednání týmu bylo zcela legitimní,“ uvedl v prohlášení šéf stáje Ron Dennis.

Podle Dennise však incident způsobil, že týmu jeho absolutní triumf v Monte Carlu zhořkl. „Celý tým byl tou záležitostí pochopitelně zklamán. Oba jezdci předvedli naprosto vynikající výkon, skvělý double a 150. vítězství McLarenu ale díky dalším událostem ztratilo svůj lesk,“ dodal vedoucí týmu.

Vedení FIA po vyhlášení výsledků šetření navíc ještě vyvrátilo domněnku, že celá záležitost vznikla z popudu britských médií, která jednání týmu McLaren v závěru závodu ostře kritizovala. Například Daily Mirror napsal, že „formule 1 přišla o čest, hrdost, poctivost a smysl pro fair play“. Daily Telegraph označil vynucené odmítnutí závodění v ulicích Monte Carla“ za „svatokrádež“.

„Vyšetřování bylo zahájeno hned v neděli navečer a pokračovalo během pondělního dopoledne. Nikdy bychom nezahájili vyšetřování z cizí vůle. Šetření jsme navíc prováděli zcela transparentně,“ uvedl mluvčí FIA Richard Woods.

Reklama

Související témata: