Hlavní obsah

Ferrari by titul od zeleného stolu vůbec nevadil

FRANKFURT

Ferrari by si zasloužilo titul v Poháru konstruktérů formule jedna, i kdyby k němu mělo přijít jen díky trestu pro McLaren ve špionážní aféře. V úterý to prohlásil prezident italské stáje Luca di Montezemolo.

Foto: HOCH ZWEI

Prezident Ferrari Luca Montezemolo

Článek

Britský tým čelí obvinění, že zneužil tajné dokumenty o monopostu Ferrari, a případem se bude ve čtvrtek znovu zabývat Světová rada motoristického sportu. Trestem může být odečtení bodů, ale také až vyloučení stáje z mistrovství světa pro letošní i příští rok.

Světová rada motoristického sportu v červenci McLaren osvobodila s odůvodněním, že bývalý mechanik této stáje Mike Coughlan měl sice k dispozici materiály o monopostu Ferrari, ale neprokázalo se jejich zneužití. Nedávno se však objevily nové důkazy a Světová rada se kvůli této kauze sejde znovu.

Stáji Ferrari, která je zatím v Poháru konstruktérů druhá, tak může spadnout do klína titul. Radost z úspěchu by disciplinární trest Montezemolovi nezkazil. "Bylo by to naprosto zasloužené. Pokud bychom vyhráli šampionát u zeleného stolu, bylo by to zasloužené, protože ti, co by prohráli, by jinak vyhráli způsobem, který nebyl správný, sportovní ani čestný," uvedl šéf Ferrari na frankfurtském autosalonu.

Vedení italské stáje vyjádřilo po červencovém osvobození McLarenu hlubokou nespokojenost s rozhodnutím rady. Vzápětí podal prezident Mezinárodní automobilové federace FIA Max Mosley odvolání, aby se i Ferrari mohlo k případu vyjádřit, ale nakonec bude kauzu znovu projednávat světová rada. Montezemolo už se těší, až bude případ konečně uzavřený. "Nejvíc nás zajímá, že už bude rychle po všem a skončí to nalezením pravdy," uvedl.

Reklama

Související témata: