Hlavní obsah

Pro Räikkönena začala sezóna zklamáním, v kvalifikaci ho zradila technika

MELBOURNE/PRAHA

Až z 15. místa vyrazí do nedělní Velké ceny Austrálie vozů formule 1 obhájce mistrovského titulu Kimi Räikkönen. Pilota Ferrari zradil při sobotní kvalifikaci v Albert Parku palivový systém a osmadvacetiletý finský jezdec musel svůj vůz odstavit. „Takové věci se stávají. Rozhodně to ale není nejlepší způsob, jak odstartovat sezónu,“ litoval po skončení kvalifikačních bojů Räikkönen.

Článek

Räikkönen začal mít problémy v závěru první části kvalifikace a nakonec se mu nepodařilo zajet s vozem až do boxů, kde byla šance problém odstranit. „Kimi bohužel musel zastavit a do boxu jej museli dotlačit mechanici. To znamenalo diskvalifikaci,“ poznamenal člen italské stáje Luca Baldisseri. „Musíme zjistit, co přesně se stalo. Kdyby ale býval dojel až k mechanikům, byli bychom zřejmě schopni problém odstranit,“ dodal jeden z hlavních inženýrů týmu z Maranella.

Finský pilot si brousil zuby na zopakování loňského vítězství, startovní pozice v osmé řadě ale jeho naděje prakticky zahubila. „Stručně řečeno: jsem velice zklamaný. Takové věci se stávají. Rozhodně to ale není nejlepší způsob, jak odstartovat sezónu. Zítra se musím pokusit urvat alespoň nějaký bod, při současné konkurenci je nutné vydolovat nějaký bodový zisk z každého závodu,“ doplnil Räikkönen.

Výpadek finského jezdce nahradil alespoň částečně Felipe Massa, který si v kvalifikaci vyjel čtvrté místo. Ani brazilský pilot ale neprošel kvalifikací bez problémů. „Bohužel jsem kvůli hustému provozu na trati nedokázal v rozhodujícím momentu zahřát pneumatiky na správnou teplotu a nejel jsem za ideálních podmínek. S vozem jsem ale jinak velice spokojený. Uvidíme, co přinese zítřejší závod. Každopádně mě těší, že jsem ve hře o přední pozice,“ podotkl šestadvacetiletý závodník.

Reklama

Související témata: