Hlavní obsah

Lepší závod jsem ještě nejel, pochvaloval si Hamilton

PRAHA/MELBOURNE

Stylem start-cíl zvítězil pilot stáje McLaren Lewis Hamilton v nedělní Velké ceně Austrálie, která otevřela letošní ročník mistrovství světa vozů formule 1. Britský jezdec na startu zúročil pole position, kterou vydobyl v sobotní kvalifikaci, a čelo závodu opustil, jen když zajel k mechanikům. Třiadvacetiletý nejúspěšnější nováček v historii formule 1 si při své osmnácté GP v kariéře připsal páté vítězství.

Článek

Hamilton odvedl v Melbourne takřka profesorský výkon a bezchybnou, strategicky dobře ošetřenou jízdou si zajistil po zásluze první vítězství v sezóně. „Tenhle triumf stavím nad ty předešlé. Cítím, že jsem se zlepšil v mnoha ohledech. Samozřejmě, že bych našel chybičky. Ale kombinace mojí péče o pneumatiky, kontroly tempa, sebedůvěry a spokojenosti s vozem dávají dohromady nejlepší závod, jaký jsem kdy jel,“ líčil spokojeně po závodu.

Průběh závodu, při němž vyjel třikrát na trať safety car a vedení stájí muselo upravovat sterategie, Hamiltonovi připomnělo jeho premiérové vítězství, kterého dosáhl loni při Velké ceně Kanady. „Skutečně to trochu připomínalo Montreal, kde byl safety car na okruhu dokonce čtyřikrát. Při jízdě za zaváděcím vozem je problém zahřát pneumatiky a brzdy na správnou provozní teplotu.Obstáli jsme ale na výbornou,“ pochvaloval si.

Vůz z kategorie snů 

Hamiltonův stoický výkon ostře kontrastoval s jízdou úřadujícího mistra světa Kimiho Räikkönena. Ten po technických potížích v kvalifikaci startoval až z 15. pozice a dělal všechno pro to, aby dosáhl na bodované umístění. Na elitní osmičku se skutečně dotáhl, přemírou snahy ale také kupil chyby, několikrát se ocitl mimo trať a nakonec závod nedokončil. Díky diskvalifikaci Rubense Barrichella se ale nakonec přece jen dočkal jednoho bodu, když byl klasifikován na osmém místě.

„Je jedno, jestli mám na Kimiho náskok deseti nebo devíti bodů. Výkon Ferrari mě momentálně netrápí, protože náš vůz může být ještě rychlejší. V porovnání s loňským monopostem je to auto z kategorie snů,“ komentoval Hamilton neúspěšné vystoupení obhájce titulu.

Po úspěšném vystoupení jen litoval, že se na stupních vítězů nesešel se svým stájovým kolegou Heikkim Kovalainenem. Ten startoval do závodu ze třetí pozice, špatně naplánovaná druhá zastávka v boxech jej ale odsoudila k pátému místu. „Je to start snů. Jen je škoda, že jsme s Heikkim nedosáhli na double. To by bylo to nejlepší poděkování celému týmu,“ dodal Hamilton.

Reklama