Hlavní obsah

Hamilton vyhrál v Monte Carlu a přeskočil chybujícího Räikkönena

MONTE CARLO

Pilot stáje McLaren Lewis Hamilton poprvé v kariéře vyhrál Velkou cenu Monaka. Britský vicemistr světa se dostal do čela průběžného pořadí šampionátu, v Monte Carlu chybující Räikkönen s Ferrari na něj na druhém místě ztrácí tři body. Druhý v dramatickém nedělním závodě dojel Polák Kubica s vozem BMW-Sauber, třetí skončil Massa s Ferrari. Závod byl po řadě nehod ukončen po uplynutí dvouhodinového limitu.

Článek

Na startu do zahřívacího kola zůstal stát čtvrtý Kovalainen a do závodu tak odstartoval až z boxu jako poslední. Start se nevydařil úřadujícímu mistru světa Räikkönenovi, kterého předjel Hamilton. Britský jezdec ale v 6. kole chyboval a musel do boxů. Na mokré trati nedobrzdil v zatáčce u kasina Alonso a poškodil o bariéru upevnění pravého zadního kola.

V 7. kole havarovali Bourdais s Coulthardem, pro oba piloty závod skončil. Na trati byl safety car. Trest projetí boxovou uličkou si vysloužil Räikkönen za chybu mechaniků na startovním roštu. Fin neměl včas (tři minuty před startem) připravené pneumatiky. Na trať se vrátil na čtvrtém místě.

Alonso útočil, v zatáčce ve 14. kole ale najel do pátého Heidfelda a způsobil problémy následujícím jezdcům. Španěl si opět poškodil vůz a musel znovu do boxů. Za okamžik chyboval v 15. kole vedoucí Massa a po nedobrždění skončil mimo trať. Do čela se tak dostal Polák Kubica s vozem BMW-Sauber.

Předek vozu si ve 26. kole poškodil Räikkönen a musel opět do boxů. Hamilton zvyšoval na čele náskok před druhým Massou a po zastávce v 57. kole se vrátil na vedoucí pozici.

Räikkönen zhatil Sutilovi životní výsledek

Svůj vůz nezvládl v 61. kole Nico Rosberg a po havárii byl na trati opět safety car. Na skvělém čtvrtém místě jel pětadvacetiletý Adrian Sutil ze stáje Forza India. Do Němce ale naboural v 70. kole pronásledovatel Räikkönen a Němec musel skončit! Do konce závodu chybělo necelých deset minut, slzícího Sutila v boxech utěšovali mechanici. Räikkönen vypadl z bodovaných pozic a vítěz Hamilton jej tak překonal na čele průběžného pořadí. Do další Velké ceny Kanady  (8. června) vyrazí britský mladíček s tříbodovým náskokem.

Sobotní kvalifikaci vyhrál Massa těsně před Räikkönenem, jen o 52 tisícin sekundy za vítězem byl třetí Hamilton. Brazilec zařídil pro Ferrari pole position v Monaku po dlouhých osmi letech. Poslední dva roky v Monaku triumfoval Fernando Alonso, jehož Renault ale letos mezi favority nepatřil.

Velká cena Monaka:
1. Hamilton (Brit./McLaren-Mercedes) 2:00:42,742 (prům. rychlost: 126,171 km/h), 2. Kubica (Pol./BMW-Sauber) -3,064, 3. Massa (Braz./Ferrari) -4,811, 4. Webber (Austr./Red Bull-Renault) -19,295, 5. Vettel (Něm./Toro Rosso-Ferrari) -24,657, 6. Barrichello (Braz./Honda) -28,408, 7. Nakadžima (Jap./Williams-Toyota) -30,180, 8. Kovalainen (Fin./McLaren-Mercedes) -33,191, 9. Räikkönen (Fin./Ferrari) -33,792, 10. Alonso (Šp./Renault) -1 kolo.
Průběžné pořadí (po 6 z 18 závodů):
1. Hamilton 38 b., 2. Räikkönen 35, 3. Massa 34, 4. Kubica 32, 5. Heidfeld (Něm./BMW-Sauber) 20, 6. Kovalainen 15, 7. Webber 15, 8. Trulli (It./Toyota) a Alonso po 9, 10. Rosberg (Něm./Williams-Toyota) 8.
Pohár konstruktérů:
1. Ferrari 69, 2. McLaren-Mercedes 53, 3. BMW-Sauber 52, 4. Red Bull-Renault a Williams-Toyota po 15, 6. Renault a Toyota po 9, 8. Honda a Toro Rosso-Ferrari po 6.

Reklama

Související témata: