Hlavní obsah

V Silverstonu vyhrál Hamilton, v čele MS jsou tři jezdci

SILVERSTONE

Vítězem Grand Prix Velké Británie formule 1 se stal domácí jezdec Lewis Hamilton s mclarenem. Druhý dojel Němec Nick Heidfeld ze stáje BMW, třetím byl Rubens Barrichelo. "Byl to zdaleka nejlepší a nejtěžsí závod, který jsem kdy absolvoval," svěřil se Hamilton na tiskové konferenci. V čele průběžného pořadí seriálu F1 jsou tři jezdci s 48 body - kromě Hamiltona mají stejný počet bodů také Felipe Massa z Brazílie a Fin Kimi Räikkönen.

Článek

"V posledním kole už jsem viděl, jak fanoušci vstávají a já se modlil, abych dojel a neměl žádný problém," řekl Lewis Hamilton po skončení závodu. Britský jezdec stáje mclarenem vyhrál s náskokem minuty a osmi sekund na druhého Nicka Heidfelda z týmu BMW. "Déšť byl vemi hustý a intenzivní. Byl to velmi obtížný závod i po psychické stránce," uvedl Hamilton k náročným podmínkám na trati ve Velké Británii.

Třetí Brazilec Rubens Barrichello si závod pochvaloval. "Z mého pohledu to byl perfektní závod," uvedl jezdec stáje Honda, který se svým vozem ztratil na vedoucího Brita minutu a dvaadvacet sekund. "Chtěl jsem dokázat, že jsem schopný dosahovat skvělých výsledků," sdělil novinářům Barrichello.

Závod sledoval zaplněný areál

Hamiltonův třetí triumf v sezóně oslavoval do posledního místa zaplněný areál v Silverstonu, kam navzdory nepříznivému počasí dorazilo přes sto tisíc natěšených fanoušků. Jejich oblíbenec je nezklamal. Po agresivním startu z druhé řady se posunul ze čtvrté na druhou pozici a dokonce málem vedl, jeho týmový kolega Fin Heikki Kovalainen po premiérovém startu z pole position však útok ustál.

Ve čtvrtém kole na mokré trati už Hamilton se svým manévrem uspěl a ve zbytku závodu už vedení nepustil. Cílem projel s více než minutovým náskokem a navázal na svá letošní prvenství v Melbourne a Monaku.

Posledním britským vítězem v Silverstonu před ním byl David Coulthard, pro které dopadl poslední start na domácí půdě neslavně. Sedmatřicetiletý Skot, jenž v pátek oznámil, že po sezoně skončí, neobjel ani jedno kolo. Vítěz britské Grand Prix z let 1999 a 2000 se ocitl mimo trať po kolizi s Němcem Sebastianem Vettelem ze spřátelené stáje Toro Rosso.

Coulthard dopadl neslavně

"Je to velké zklamání, hrozně mě to mrzí kvůli týmu. Vyřadil jsem ze hry dva vozy Red Bull, což je ten nejhorší možný scénář," kál se nejstarší jezdec v seriálu. "V závodě je potřeba využít šanci, když se nějaká naskytne. Myslel jsem, že je tam skulinka, ale nebyla to dobrá volba."

Nedařilo se ani jeho kolegovi z Red Bullu Marku Webberovi. Australan, jenž si vybojoval překvapivě v kvalifikaci druhé místo na startu, dostal hned v prvním kole smyk a propadl se na poslední příčku. V průběhu závod se na trati roztočil ještě několikrát a skončil desátý bez bodu. Vítěz kvalifikace Kovalainen obsadil páté místo, když stejně jako čtvrtý Räikkönen ztratil na Hamiltona už více než jedno kolo.

V pochmurné náladě opouštěl Silverstone Felipe Massa, který po vítězství v předchozím závodu v Magny Cours prožil černý víkend. V pátek v tréninku havaroval, v sobotní kvalifikaci po zdržení v boxech obsadil až deváté místo a dnes se mu několikrát nepovedlo zkrotit vůz a dostal smyk. Do cíle dojel na třináctém místě jako poslední z klasifikovaných vozů.

Seriál bude pokračovat za dva týdny Velkou cenou Německa v Hockenheimu.

Grand Prix F1 na okruhu v Silverstone:
1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:39:09,440, 2. Heidfeld (Něm./BMW Sauber) -1:08,577, 3. Barrichello (Braz./Honda) -1:22,273, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari), 5. Kovalainen (Fin./McLaren), 6. Alonso (Šp./Renault), 7. Trulli (It./Toyota), 8. Nakadžima (Jap./Williams), 9. Rosberg (Něm./Williams), 10. Webber (Austr./Red Bull) všichni -1 kolo.
Pořadí MS (po 9 z 18 závodů): 1. Hamilton 48 b., 2. Massa (Braz./Ferrari) 48, 3. Räikkönen 48, 4. Kubica (Pol./BMW) 46, 5. Heidfeld 36, 6. Kovalainen 24, 7. Trulli 20, 8. Webber 18, 9. Alonso 13, 10. Barrichello 11.
Pohár konstruktérů: 1. Ferrari 96, 2. BMW-Sauber 82, 3. McLaren-Mercedes 72, 4. Toyota 25, 5. Red Bull 24, 6. Williams 16, 7. Renault 15, 8. Honda 14, 9. Toro-Rosso 7.

Reklama