Hlavní obsah

Válečná sekera mezi Ferrari a McLarenem zakopána

PRAHA

Špionážní aféra, která otřásla loňským ročníkem mistrovství světa formule 1, byla v pátek oficiálně uzavřena. Stáje McLaren a Ferrari vydaly prohlášení, v nichž potvrzují, že považují vzájemnou rozmíšku za ukončenou. Tým McLaren loni přišel kvůli účasti na skandálu o šanci vyhrát Pohár konstruktérů a musel zaplatit rekordní pokutu 100 miliónů dolarů.

Článek

„Po formálním ukončení řízení ze strany FIA a Světové rady motorsportu v prosinci 2007 a po veřejné omluvě McLarenu stáji Ferrari se dohodly na uzavření sporu i oba týmy. McLaren souhlasí s uhrazením všech výdajů Ferrari, které stáji v souvislosti s aférou vznikly,“ napsalo vedení britského týmu v pátek v tiskovém prohlášení.

Italský tým se rozhodl věnovat vyrovnání na dobročinné účely. „Ferrari přijalo omluvu ze strany McLarenu a s ohledem na bezproblémový vývoj dění ve formuli 1 potvrzuje, že považuje kontroverzi mezi oběma stájemi za uzavřenou. Finanční vyrovnání ze strany McLarenu věnuje Ferrari na charitativní účely. Řízení proti Nigelu Stepneymu však bude i nadále pokračovat,“ uvedla generalita Ferrari ve svém prohlášení.

Ferrari pomohl i Alonso 

Špionážní skandál, který ve finále tak významně ovlivnil průběh minulého světového šampionátu propukl v létě loňského roku. V červnu vyšlo najevo, že bývalý šéfmechanik Ferrari Nigel Stepney poskytl někdejšímu šéfdesignérovi McLarenu Miku Coughlanovi osmisetstránkový manuál k loňskému monopostu stáje z Maranella.

Případ řešila Světová rada motosportu při Mezinárodní automobilové federaci (FIA), která při prvním stání McLaren osvobodila, protože neměla důkazy o tom, že by Coughlan informace předal dál. Ferrari se odvolalo a v dalším řízení „pomohli“ vyšetřovatelům i samotní piloti McLarenu Fernando Alonso a tester Pedro de la Rosa, kteří poskytli FIA vzájemnou e-mailovou korespondenci, z níž bylo jasné, že o existenci manuálu věděli. Odvolací soud v září uznal McLaren vinným a udělil mu rekordní pokutu 100 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata: