Hlavní obsah

Hamilton lituje, že sestřelil finského soka

PRAHA

Vteřina nepozornosti a byl za hlupáka. Byť v boxové uličce svítilo červené světlo, Lewis Hamilton v monopostu McLaren sestřelil při Grand prix Kanady nepochopitelně Räikkönena. Radost z toho však měl pramalou, byť napálil do úhlavního rivala od Ferrari. Díky tomu ve dvou závodech mistrovství světa formule 1 vyšel bodově naprázdno.

Článek

„Nebýt té nehody, zřejmě bych v Kanadě vyhrál. Následně bych nestartoval v Magny Cours z hloubi pole, dojel mezi třemi prvními a pozice v mistrovství by byla jiná. Nehledám výmluvy. Prostě takové jsou závody,“ vzpomněl Hamilton na chybu z Montrealu.

V minulé sezóně mu chyběl jediný bod, aby byl mistrem světa. Letos, ve své druhé sezóně ve formuli 1, se Hamilton pokouší vysněný titul získat. Po vítězném startu v Austrálii poněkud tápal. Ale famózním výkonem při Grand prix Velké Británie se do hry o korunu šampióna znovu rázně přihlásil.

„Letošní mistrovství je vážně vzrušující. Několik z nás má stejný počet bodů. Bude to hodně napínavé. A já stejně jako Kovalainen budu chtít vyhrávat,“ prohlašuje Hamilton.

Jeho tým se velmi intenzívně po vítězství v domácím závodě pustil do testování. Britský pilot ani neměl šanci si triumf vychutnat. „Po vítězství v Silverstonu jsem s rodinou šel na večeři, podíval se na sestřih závodu a následně se vyspal nejlépe v životě,“ smál se Hamilton už při testování v Německu.

„Byl jsem rád, že znovu začal nový proces. Utekl jsem od toho stresu. Bylo fantastické vyhrát doma, šlo o největší dosavadní výhru mého života, na kterou nikdy nezapomenu, ale je třeba se koncentrovat na další závod,“ říká.

„Udělali jsme veliký pokrok. Nechci říct, že jsme předběhli Ferrari, ale udělali jsme posun. My jsme kromě závodů v Bahrajnu a Malajsii byli dostatečně rychlí,“ přemítá třiadvacetiletý rodák ze Stevenage, jehož tým v Německu představil na monopostu novinku v podobě krytu motoru ve tvaru „žraločí ploutve“, což by mělo přispět k lepší aerodynamice. Novinku už používají Renault, Red Bull a Force India.

Hamilton však nehodlá žádné detaily z výsledků testování prozradit. „Je příliš brzy na konkrétní závěry,“ usmívá se tajemně. Je si vědom, že v boji o titul může hrát roli každý detail. Jen vzpomeňte na loňskou špionážní aféru. „Každý musí být maximálně koncentrovaný, protože podle mého soudu se rozhodne stejně jako v minulém roce až v Brazílii v posledním závodě,“ míní Hamilton.

Reklama