Hlavní obsah

Massa: Všechno je otevřené, ve hře je pořád dost bodů

PRAHA/MONZA

Pilot stáje Ferrari Felipe Massa snížil díky kontroverzní penalizaci Lewise Hamiltona při Velké ceně Belgie náskok britského mladíka v čele šampionátu na pouhé dva body a závěr mistrovství světa vozů formule 1 slibuje stejně jako loni napínavé drama. „Pořád je ale ve hře padesát bodů,“ upozorňuje před víkendovou Velkou cenu Itálie v Monze Massa, který stejně jako Hamilton bojuje o svůj premiérový titul mistra světa.

Článek

Závod v Monze je posledním evropským podnikem v letošním ročníku mistrovství světa, ve zbytku sezóny se pojede třikrát v Asii (Singapur, Japonsko, Čína), finále se stejně jako loni odehraje v Brazílii. A letošní ročník slibuje podobně napínavou koncovku, jaká se odehrála v minulé sezóně. O novém mistru světa se totiž rozhodlo právě až při posledním závodu na okruhu Interlagos, kde Kimi Räikkönen vypálil rybník Hamiltonovi i Alonsovi a získal první titul v kariéře.

V letošní sezóně je zatím nejvážnějším Hamiltonovým konkurentem v boji o titul Massa. „Je to pěkně našlapané. Pět závodů před koncem sezóny nás dělí jen dva body, všechno je otevřené,“ prohlásil brazilský pilot před začátkem dění v Monze. „Ve hře je ale pořád padesát bodů,“ upozornil obratem jezdec týmu Ferrari.

Hamilton: Nepřijel jsem v roli mstitele

Stáj z italského Maranella je v Monze jako doma, podle Massy lze ale jen těžko předvídat rozložení sil. „V Monze jsme zdařile testovali a doufám, že budeme konkurenceschopní. Stejně dobře si ale při testech vedl i McLaren, takže se podle všeho můžeme těšit na parádní bitvu,“ doplnil sedmadvacetiletý rodák ze Sao Paula.

Průběžné vedení bude v Itálii hájit Hamilton, jehož minulou neděli nemile zaskočila penalizace za předjetí Räikkönena v závěru závodu. Britský pilot tak přišel o vítězství a spadl na třetí příčku. Jak ale sám Hamilton uvedl, do Itálie nepřijel v roli mstitele. „Nemyslím si, že je potřeba se nějak mstít. Faktem je, že svádíme úžasný souboj s týmem Ferrari, který je bez debaty skvělý. Stejně jako McLaren,“ uvedl loňský vicemistr.

Program v Monze odstartoval v pátek v 11 hodin první měřený trénink. Pořadí na startu 14. podniku mistrovství světa určí sobotní kvalifikace, která odstartuje v sobotu ve 14 hodin. Ve stejný čas bude v neděli odstartována i Velká cena Itálie.

Reklama

Související témata: