Hlavní obsah

V kvalifikaci poražení favorité před závodem v Monze nic nevzdávají

MONZA

Senzační vítězství jednadvacetiletého Sebastiana Vettela v sobotní kvalifikaci dokonale probraly trochu uspávající atmosféru sobotního podvečera v Monze. „Jel úžasně odvážně. Podmínky byly hodně těžké, čekal jsem, že sice částečně smažou výkonnostní rozdíly mezi auty, ale měly spíš nahrávat zkušeným jezdcům,“ kroutil hlavou legendární Skot Jackie Stewart.

Článek

Stejný šok však vyvolal propadák úřadujícího mistra světa Kimi Räikkönena a lídra letošního šampionátu Lewise Hamiltona. „Jsem velmi zklamaný. Neumím teď říct příčiny, ale věřil jsem, že v Monze přijde můj vzestup. Takhle musím spoléhat na mnoho okolností, které by mi musely být v neděli příznivé. Rozhodně boj nevzdávám. I na neděli je předpovídán déšť a stát se může cokoliv. Doufám, že já jsem svůj díl smůly už vybral. Nemám co ztratit, mohu jen získat,“ konstatoval Kimi Räikkönen hodinu a půl po kvalifikaci, kdy už se pokoušelo prodrat mraky nad Monzou nesmělé sluníčko.

„Nemohu být spokojený, ale nakonec jsem vzhledem k rozložení sil na nedělním startovním roštu nedopadl nejhůře. Třetí řada není až tak strašná. Nesmím si ale dovolit žádnou chybu, a pak tu existuje i šance na vítězství. Musíme ještě vylepšit stabilitu vozu a stanovit správnou taktiku. Stejně jako dnes, může i zítra sehrát rozhodující úlohu déšť,“ přidal se jeho týmový kolega z Ferrari Felipe Massa.

Kovalainen byl spokojený

Heikki Kovalainen s McLarenem byl s druhým místem v první řadě vcelku spokojený: „Bylo to nesmírně těžké, něco takového jsem snad nezažil. V závěru už nemělo smysl riskovat. Musím ale zvládnout nedělní start. Nic a nikoho nelze podcenit, ale výchozí pozici mám velice dobrou.“

Zato jeho kolega Lewis Hamilton byl hodně rozmrzelý... „Udělali jsme několik chyb a dopadlo to jak nejhůře mohlo. Snažil jsem se maximálně zrychlit, ale déšť zhoustl, na trati stála voda a vůz byl chvílemi těžko ovladatelný. Tahle kvalifikační párty mému autu prostě neseděla. Jel jsem na hranici rizika, tentokrát to však nestačilo. I když startuji až z osmé řady, pořád mám šanci na body. Musíme se co nejlépe v týmu připravit. Pršet má i zítra a stát se může cokoliv. Nemohu si dovolit žádnou chybu. Dnes měl být déšť mojí výhodou a takhle to dopadlo,“ konstatoval smutně Hamilton.

Zklamaný byl i Kubica

Také Robert Kubica, třetí muž průběžného pořadí, byl hodně zklamaný... „Měli jsme dnes smůlu, protože k desátému místu a postupu do závěrečné části kvalifikace chyběly dvě desetiny sekundy. Jelo se však velmi rychle, na podmínky, v nichž jsme závodili o co nejlepší časy. Bylo to na hranici rizika. Měli jsme v plánu jet bez zastávky v boxech, ale déšť zesílil. Museli jsme reagovat. Vzhledem k tomu, jak dopadli ostatní, se může v neděli stát ledacos. Startovní pole se zřejmě hodně promíchá a jestli bude zase pršet, bude to velká loterie, kterou si dokonale užijí zřejmě jen diváci,“ řekl polský pilot.

Reklama

Související témata: