Hlavní obsah

Renault přes úsporný režim zůstane ve formuli 1

Paříž

Francouzská automobilka Renault počítá přes složitou ekonomickou situaci nadále s účastí v mistrovství světa formule 1. Řekla to dočasná šéfka Clotilde Delbosová, podle níž k tomu přispělo i čerstvé rozhodnutí o snížení rozpočtových stropů v královské motoristické třídě v následujících letech.

Foto: Sport.cz

Pilot Renaultu Daniel Ricciardo v akci.

Článek

V poslední době se spekulovalo, zda tovární tým Renault v seriálu F1 zůstane, protože kvůli koronavirové krizi bude muset výrobce automobilů snížit v následujících třech letech náklady o dvě miliardy eur. S tím bude spojené i zrušení 15.000 pracovních míst na celém světě.

"Už jsme to říkali dříve a můžeme teď opět potvrdit ještě jednou, že formuli 1 zůstaneme věrní," prohlásila Delbosová. "Zprávy o nových finančních pravidlech jsou pro nás dobré, protože jsme investovali (do formule 1) mnohem méně než někteří naši konkurenti," dodala.

V tomto týdnu Světová rada motorsportu FIA schválila snížení rozpočtového stropu, na kterém se minulý týden dohodly týmy formule 1, aby zmírnily finanční dopady koronavirové krize. Pro rok 2021 budou mít stáje k dispozici 145 milionů dolarů, o další sezonu později klesnou povolené výdaje o dalších pět milionů. Na roky 2023 až 2025 bude stanoven rozpočet na maximálně 135 milionů dolarů.

Renault se vrátil do F1 s továrním týmem v roce 2016 a patří k průměru. Jeho maximem v poháru konstruktérů od té doby bylo čtvrté místo v roce 2018, ale s obrovskou ztrátou na třetí Red Bull. Dosud také čeká na umístění na stupních vítězů v závodě. Jeho současnými jezdci jsou Daniel Ricciardo a Esteban Ocon, první z nich ale bude v příští sezoně závodit za McLaren. Jako o jeho možném nástupci se hovoří o Fernandu Alonsovi, který se jako jezdec Renaultu stal v letech 2005 a 2006 mistrem světa.

Reklama

Související témata: