Hlavní obsah

OBRAZEM: Red Bull odhalil nový vůz a těší se na první vítězství

PRAHA/JEREZ

Stáj Red Bull v pondělí ve španělském Jerezu odhalila monopost pro letošní sezónu mistrovství světa vozů formule 1. Vůz s označením RB5 vychází z dílny designérského mága Adriana Neweye a vedení týmu věří, že se Marku Webberovi či Sebastianu Vettelovi podaří s pomocí nového auta dosáhnout premiérového vítězství.

Článek

„Vítězství v některém závodu je jasným cílem. Je samozřejmě nesmysl prohlásit, že jsem přišel vyhrát mistrovství světa. Hlavní favorité na zisk titulu jsou opět jednoznačně McLaren a Ferrari. Změna pravidel ale menším týmům pomůže zmenšit náskok špičkových stájí a pokud půjde vše bez nejmenších problémů, pak bychom mohli pravidelně sbírat body a možná bojovat i o něco víc,“ prohlásil po představení nového vozu Vettel, který do týmu přišel z dceřiné stáje Toro Rosso a nahradil odcházejícího veterána Davida Coultharda.

Sebastian Vettel testuje nový vůz stáje Red Bull s označením RB5.foto: Reuters/Marcelo del Pozo

Stejně jako v předchozích dvou letech pohání monopost osmiválec z dílny Renaultu a podobně jako dosud odtajněné vozy ostatních týmů, disponuje i nový Red Bull s ohledem na úpravu pravidel úzkým zadním křídlem a nízko položeným širokým předním křídlem. To je však narozdíl od konkurence vyšší a v prostřední části užší.

Premiéry monopostů pro sezónu 2009
12. lednaFerrari F60
15. lednaToyota TF109
16. lednaMcLaren MP4-24
19. lednaRenault R29
19. lednaWilliams FW31
20. lednaBMW Sauber F1.09
9. únoraRed Bull RB5
Monoposty zatím neodhalily týmy Toro Rosso a Force India, budoucnost stáje Honda je stále nejistá.

„Se zavedením nových pravidel se prakticky zrodily nové formule a bude velice zajímavé sledovat, jak se jednotlivé stáje s výkladem regulí vyrovnají. Očekáváme, že minimálně v úvodu sezóny budou výsledky mnohem vyrovnanější než v posledních dvou letech,“ uvedl šéf Red Bullu Christian Horner.

Sebastian Vettel testuje nový vůz stáje Red Bull s označením RB5.foto: Reuters/Marcelo del Pozo

Red Bull vstoupí na konci března v Austrálii do své páté sezóny ve formuli 1 a vedení stáje věří, že se konečně dočká vítězství. Dosud nejlepším výsledkem jsou tři třetí místa, o něž se zasloužili Coulthard (GP Monaka 2006 a GP Kanady 2008) s Webberem (GP Evropy 2007). V Poháru konstruktérů zůstává maximem páté místo z roku 2007, loni tým skončil - stejně jako v letech 2005 a 2006 - sedmý.

Piloti stáje Red Bull Mark Webber (vlevo) a Sebastian Vettel při premiéře monopostu pro rok 2009 s označením RB5.foto: Reuters/Marcelo del Pozo

Letos stáj vkládá naděje především do Vettela, který loni s monopostem Toro Rosso ovládl deštivou Velkou cenu Itálie v Monze. "Sebastian je fenomenální talent a tým udělal dobře, že si pojistil jeho služby. Fungování vedle něj je obrovská výzva," podotkl dvaatřicetiletý Webber, který se úspěšně zotavuje po zlomenině nohy a ve středu se zapojí do testování. O jedenáct let mladší Vettel dostal příležitost vyzkoušet nový vůz hned v pondělí.

Reklama

Související témata: