Hlavní obsah

FIA diskvalifikovala Hamiltona z GP Austrálie, Trulli je třetí

SEPANG

Mezinárodní automobilová federace (FIA) diskvalifikovala britského mistra světa formule jedna Lewise Hamiltona z Velké ceny Austrálie, v níž mu patřilo třetí místo. FIA zároveň vrátila na třetí pozici Jarna Trulliho, jenž jako třetí projel cílem, byl ale následně penalizován za to, že Hamiltona nedovoleně předjel v závěru závodu, kdy byl na trati zpomalovací vůz.

Článek

FIA uvedla, že Hamiltona i jeho tým McLaren diskvalifikovala kvůli tomu, že traťovým komisařům poskytli už v neděli k incidentu úmyslně zavádějící informace. Rozhodnutí padlo už v dějišti nedělní Velké ceny Malajsie v Sepangu, a to po prozkoumání záznamu z týmového rádia, technických dat ze závodu a výslechu obou jezdců.

Hamilton tak přišel i o body za čtvrté místo, na němž původně Grand Prix dokončil. Komisaři zároveň zrušili penalizaci Trullimu, který tak získal zpět třetí pozici a šest bodů do hodnocení mistrovství světa.

Diskvalifikace McLarenu je pouze formální, neboť druhý jezdec týmu Heikki Kovalainen závod nedokončil, takže po vyřazení Hamiltona z výsledkové listiny by měl McLaren stejně nulu bodů na kontě.

"Je to hodně přísné rozhodnutí, ale nebudeme se proti němu odvolávat. Zkušenost nás učí, že takový verdikt musíte přijmout a soustředit se na další závody," uvedl šéf McLarenu Martin Whitmarsh.

Nevidí šanci na úspěch

Už několik hodin předtím federace oznámila, že čtyři dny po úvodním podniku sezóny znovu případ otevřela a ve čtvrtek si pozvala na pohovor jak Trulliho, tak Hamiltona. Toyota přitom ve středu ohlásila, že se kvůli trestu pro Trulliho nebude odvolávat, protože nevidí šanci na úspěch.

Italský pilot dojel do cíle melbournské Grand Prix jako třetí před Hamiltonem a absolvoval i slavnostní vyhlášení s poháry a šampaňským, posléze však dostal penalizaci 25 sekund, kvůli níž klesl v pořadí na 12. místo.

Neměl jinou šanci než ho předjet

V závěru závodu, kdy byl kvůli srážce Roberta Kubici a Sebastiana Vettela na trati zpomalovací vůz, totiž Trulli předjížděl, což pravidla zakazují. Na třetí místo se tak dostal obhájce titulu Hamilton z McLarenu.

Trulli se od začátku bránil tím, že mladý Brit těsně před ním zpomalil natolik, že neměl jinou šanci než ho předjet. Mistr světa zase bezprostředně po závodě uvedl, že Itala pustil - krátce předtím totiž Trulli vyjel z trati na trávu a Hamilton předjel jeho. "Zpomalil jsem, jak jen to šlo. Bylo mi řečeno, abych ho pustil před sebe. Nevím, jestli je to tak v pravidlech, a pokud není, měl bych být opravdu třetí já," uvedl Hamilton.

Britský pilot přitom předjetím Trulliho pravidla neporušil, neboť takový manévr je i za zaváděcím vozem povolený v případě, že vůz před ním vyjede z trati. McLaren si však nebyl jistý, zda Hamilton může na třetí pozici zůstat, takže ho vyzval, ať raději opět pustí Trulliho před sebe.

Mysleli, že komisaři obsah rozhovoru znají

Po závodě komisaři penalizovali Trulliho, aniž by měli k dispozici radiovou komunikaci mezi Hamiltonem a týmem. Vedení britské stáje se však bránilo tím, že si myslelo, že komisaři obsah rozhovoru znají. Zároveň důrazně popřelo možnost, že Hamilton při výslechu v Melbourne lhal.

"Není tady žádný náznak, že by Lewis lhal, žádná lež tam nebyla," řekl Whitmarsh. "My jako tým jsme udělali chybu, že jsme neposkytli celou naši konverzaci, o níž jsme mysleli, že ji komisaři znají," dodal šéf týmu, jenž má po první Grand Prix sezony na kontě nula bodů stejně jako největší rival Ferrari.

Mistrovství světa pokračuje už v pátek prvními tréninky na Velkou cenu Malajsie v Sepangu.

Velká cena Austrálie formule 1 (po diskvalifikaci Lewise Hamiltona):
1. Button (Brit./Brawn GP) 1:34:15,784 (průměrná rychlost: 195,775 km/h), 2. Barrichello (Braz./Brawn GP) -0,807, 3. Trulli (It./Toyota) -1,604, 4. Glock (Něm./Toyota) -4,435, 5. Alonso (Šp./Renault) -4,879, 6. Rosberg (Něm./Williams) -5,722, 7. Buemi (Švýc./Toro Rosso) -6,004, 8. Bourdais (Fr./Toro Rosso) -6,298, 9. Sutil (Něm./Force India) -6,335, 10. Heidfeld (Něm./BMW) -7,085.
Průběžné pořadí MS (po 1 ze 17 závodů):
1. Button 10 bodů, 2. Barrichello 8, 3. Trulli 6, 4. Glock 5, 5. Alonso 4, 6. Rosberg 3, 7. Buemi 2, 8. Bourdais 1.
Pohár konstruktérů: 1. Brawn-Mercedes 18, 2. Toyota 11, 3. Renault 4, 5. Williams-Toyota a Toro-Rosso-Ferrari po 3.

Reklama