Hlavní obsah

Hra FIA s výsledky formule 1 pokračuje: Trulli je zase třetí

PRAHA

Mezinárodní automobilová federace (FIA) před sezónou proklamovala, že letošní ročník bude zcela jiný než ty předchozí. Pomoci měla nová technická pravidla. Zatím se však zdá, že spíše než novinky v technologiích, mění průběh výsledků právě FIA sama. Minimálně úvodní závod, Velká cena Austrálie je toho jasným důkazem. A tak se Jarno Trulli může již podruhé radovat ze třetího místa úvodního závodu seriálu.

Článek

Poprvé se radoval krátce po závodě. Dokonce i na stupně vítězů byl vpuštěn, aby rozradostněn šampaňským postříkal všechny kolem sebe. Poté ale přišel šok. Za předjíždění v době, kdy byl na trati zpomalovací vůz, byl po protestu McLarenu penalizován 25 vteřinami a klesl hluboko do pole poražených.

Svět oslavoval loňského mistra světa Lewise Hamiltona, který startoval až z osmnáctého místa. Právě on se totiž podle nového pořadí posunul na třetí místo. Ale přišla další změna. FIA odvolala svůj původní verdikt. Stalo se tak poté, co zpětně vyslechla oba piloty a komunikace mezi stájemi a oběma jezdci. Takže Trulli je zase třetí. A Hamilton byl diskvalifikován.

Trulli: Domohl jsem se spravedlnosti

„Jsem šťastný. Jsem šťastný, protože jsem se domohl spravedlnosti. Musím poděkovat FIA za jejich rozhodnutí. Nestává se příliš často, aby se něco takového projednávalo,“ prohlásil v rozhovoru pro britský magazín Autosport Trulli, který také dodal, že protest proti penalizaci jeho stáj nepodala. „Neapelovali jsme na přehodnocení situace. Neudělali jsme nic. Myslím, že FIA je dostatečně chytrá a rozumí celé situaci,“ dodal Ital.

O co vlastně šlo? V závěru závodu vyjel po srážce Vettela s Kubicou na trať zpomalovací vůz. Jezdec stáje Toyota v té době chyboval, vyjel z trati a před něj se dostal právě Hamilton. Brit však poté náhle zpomalil a Trullimu nezbylo, než jej předjet.

„Věděl jsem, že ho nemůžu předjet. Ale pokud má vůz před vámi, v době zpomalovacího vozu na trati, problémy, tak.... Nevím, co se stalo předtím. Pouze jsem četl to, co Lewis řekl novinářům. Vypadalo to, že má technické problémy,“ vysvětloval Ital.

Trulliho Hamilton zklamal

Právě tento moment se stal předmětem sváru. McLaren podává protest, FIA mu vyhovuje. Později se však k celé situaci vrací. Vyžádá si podrobnou komunikaci mezi týmy a piloty a vyslýchá oba jezdce. A rozhoduje - Hamilton je diskvalifikován. Prý proto, že jeho tým zatajil u řešení celé situace hned po závodě některou radiovou komunikaci. Vedení si totiž nebylo jisté, zda Hamilton neporušil pravidla o předjíždění za safety carem, a raději mu přikázalo pustit Trulliho na třetí pozici.

„(Hamilton) mě zklamal. Ale je to spíše otázka na něj než na mě,“ řekl Trulli na adresu jezdce stáje McLaren. „My jako tým jsme udělali chybu, že jsme neposkytli celou naši konverzaci, o níž jsme mysleli, že ji komisaři znají,“ prohlásil šéf McLarenu Martin Whitmarsh.

Ani druhá změna ve výsledcích však nemusí být konečná a Trulli se může dokonce dočkat vítězství. FIA totiž bude až po GP Malajsie rozhodovat, zda stáj Brawn GP, která v úvodním závodě šamionátu získala první i druhé místo, nepoužívá nepřiměřeně velký zadní difuzor. Stejnému nařčení ale čelí i samotná Toyota a stáj Williams. Počkáme tedy, jak FIA rozhodne. Opět.

Reklama

Související témata: