Hlavní obsah

Ferrari zrychlilo, zase ale chybovalo. Titul je v háji, štve Massu

I pátý podnik letošní sezóny skončil pro tým Ferrari frustrujícím způsobem. Kimiho Räikkönena při nedělní Velké ceně Španělska zradil vůz, Felipe Massa zase musel svůj monopost v závěru přepnout do úsporného režimu, aby kvůli nedostatku paliva vůbec dojel do cíle, a spadl ze čtvrtého místa na šesté. Jediné, co mohlo Brazilce těšit bylo, že získal první body v letošní sezóně...

Článek

Kdeže loňské sněhy jsou, běží asi Massovou hlavou. V minulé sezóně ještě v poslední zatáčce závěrečného závodu roku sahal po titulu, letos už šance na světový primát odepsal. A to ze seriálu nebyla odjeta ještě ani třetina! Jenže kde hledat víru, když na lídra průběžného pořadí ztrácí osmatřicet bodů...

„Musíme být realisté. Dohnat Brawn je nemožné. I kdybychom dokázali výrazně zrychlit a poráželi je řekněme o tři čtyři desetiny, tak budou pořád na bodech. Na titul můžeme zapomenout,“ hlesl po závodu v Barceloně osmadvacetiletý pilot.

Ferrari přitom v Katalánsku představilo některé změny na voze a vše nasvědčovalo tomu, že se s týmem z Maranella musí opět počítat. Jenže přišly další přehmaty. Räikkönena v první části kvalifikace povolali do boxů v domnění, že jeho čas bude stačit na postup. Nestačil, finský pilot startoval do závodu ze 16. pozice a jeho vůz stíhací jízdu nevydržel. „Nemohl jsem ovládat plyn, odešla hydraulika. Je mi to strašně líto, mohl jsem myslet na body,“ zoufal si mistr světa z roku 2007, který dokázal stejně jako Massa bodovat v letošní sezóně zatím jen jednou.

Massa v neděli sice opět nestačil suverénním jezdcům stáje Brawn GP, pozitivní ale bylo, že dokázal alespoň závodit s piloty Red Bullu. Dokud mu nezačalo docházet palivo. „Závěr závodu byl utrpení. Jenže kdybych nezpomalil, tak nedojedu. A kdybych zajel natankovat, tak vypadnu z bodovaných pozic,“ lamentoval Brazilec, který v poslední fázi závodu přišel o čtvrtou příčku a nakonec mohl být rád, že skončil šestý.

Reklama

Související témata: