Hlavní obsah

Hamilton předává žezlo: Button je momentálně nejsilnější

Formulové šílenství ve Velké Británii trvá, jen hlavní protagonista se mění. Zatímco letos je před Grand Prix v Silverstone nejobletovanější hvězdou suverénní lídr šampionátu Jenson Button, ještě před rokem to byl další britský jezdec Lewis Hamilton. Stále je úřadujícím mistrem světa, v rozhovoru pro agenturu DPA však Hamilton potvrdil, že obhajobu již odepsal.

Foto: ČTK/AP

Ani živá voda už Lewisi Hamiltonovi nepomůže. Obhajoba titulu mistra světa je v prachu...

Článek

V průběžném pořadí šampionátu jste jedenáctý, vaše stáj McLaren v soutěži týmů pátá. Sezóna nic moc...

Zatím to rozhodně nebylo nic fantastického. Začátek byl dost dramatický, z dalšího průběhu jsme se pak mohli hodně poučit. Pro mě a můj tým je to velká výzva. Zažili jsme úspěšné roky 2007 a 2008 a pokusili se vyladit auto ještě lépe pro letošek. Byl to trochu výlet do neznáma, s novými předpisy a výrazně modifikovanými vozy. Auto vypadá dobře, ale není dostatečně rychlé.

Myslíte, že ještě vůbec máte nějaké naděje?

Letos asi sotva. Pohled na pořadí a získané body je jasný. Naším problémem je design vozu, ovšem motor Mercedes, který jsme vyvinuli, je podle mě nejlepší ze všech.

Takže se už soustředíte hlavně na příští sezónu.

Musíme i nadále tvrdě pracovat. Během letoška bychom se měli s vozem dokonale sžít a navíc se na něj dívat již s výhledem na příští rok. Musíme vědět, kde jsme silní a kde jsme naopak udělali chyby.

Jenže umístění ve středu startovního pole vás jako obhájce titulu asi moc nemotivují...

Motivace pro mě nikdy nebyla problém! Já se s velkou mírou odhodlání již narodil. Motivace mi nikdy nechyběla. Chci se podílet na zlepšení auta a nasměrovat tak tým tím správným směrem.

Můžete pro okamžité zlepšení udělat něco navíc?

Zatím jsem nikdy nemusel mít řidičského trenéra nebo třeba kouče pro mentální trénink. A nemyslím si, že bych je potřeboval někdy v budoucnu.

Před rokem jste byl během Velké ceny v Silverstone hrdinou národa. Nechybí vám to nyní?

Letos nemohu vyhrát titul, ale to není moje vina. Nicméně Silverstone je pro mě vždy něco zvláštního. Je to domácí trať, mám na ní velkou podporu. Opravdu cítím, že velmi mnoho lidí je stále za mnou, i když nemohu vyhrát.

Hrdinou je teď váš krajan, bezkonkurenční lídr šampionátu Jenson Button. Může mu ještě vůbec někdo titul vzít?

Naučil jsem se, že nikdy není nic jisté, dokud není po všem. Myslím však, že Jenson je momentálně nejsilnější jezdec. Má nárok být sebevědomý. Když pořád vyhráváte, máte na co navazovat. Měl hodně těžkých let a ta ho zocelila. Teď jde nahoru a myslím, že už ho nikdo nezastaví.

Button je váš přítel, nebo jen kolega?

Je to prostě jeden z mých konkurentů. S většinou z nich mám přátelské vztahy. Každý pilot se baví s ostatními a respektuje je, ale stále to pro něj jsou velcí rivalové.

A nevadí vám, že vás právě krajan připraví o mistrovský titul?

Absolutně ne. Minulý rok jsem titul vyhrál a kdybych měl patřičný vůz, bojoval bych o něj znovu. Každý závodník má dobré i špatné roky. Jak říkám, musíme se poučit a v příštím roce se vrátit silnější.

Reklama