Hlavní obsah

Okruh ve Fudži se kvůli krizi vzdal závodu formule 1

TOKIO

Velká cena Japonska formule 1 se příští rok ani v dalších letech nepojede na okruhu ve Fudži. Automobilka Toyota, která je majitelem trati, se v rámci úsporných opatření kvůli celosvětové ekonomické krizi vzdala práv na pořádání závodu. Uvedla to v úterý agentura Reuters.

Článek

Toyota očekává, že v tomto finančním roce, který skončí v březnu, vykáže rekordní provozní ztrátu 850 miliard jenů (165 miliard korun). "Pořádání Grand Prix se pro nás stalo mimořádně obtížné, neboť čelíme zničujícímu ekonomickému prostředí a jsou patrné jen malé náznaky, že se situace zlepší," uvedl zástupci společnosti Fuji Speedway v prohlášení.

"Bylo to srdcervoucí rozhodnutí vzdát se závodu jen tři roky poté, co jsme ho získali," uvedl šéf okruhu Hiroaki Kato.

Ve Fudži se jela Grand Prix poprvé v roce 1976, ale po nehodě Gillese Villeneuvea, při níž zemřeli dva diváci, byla ze seriálu vyřazena. Od roku 1986 se závody formule 1 jezdily v Suzuce, předloni se však vrátily do Fudži. Letošní Velká cena Japonska se jede opět v Suzuce a poté se měl závod konat střídavě tam a ve Fudži.

"V této chvíli není jasné, jestli se závod v příštím roce pojede někde jinde v Japonsku," uvedl mluvčí okruhu ve Fudži Keiiči Sato.

Reklama

Související témata: