Hlavní obsah

Šéf Ferrari: Revoluce v F1 efekt nepřinesla, nuda z okruhů nezmizela

PRAHA

Mnoho povyku pro nic. Revoluční změny ve formuli 1, které měly v letošní sezóně přinést do elitní motoristické disciplíny více atraktivity a jezdeckých soubojů, nefungují podle představ, byť v boji o mistrovský titul figurují jiná jména než v předešlých letech. Podle šéfa týmu Ferrari Stefana Domenicaliho by měli představitelé F1 příště věnovat více námahy při posouzení efektivity tak významných změn.

Foto: Karoly Arvai, Reuters

Šéf stáje Ferrari Stefano Domenicali hovoří s novináři po návštěvě zraněného pilota Felipeho Massy v Budapešti.

Článek

Formule 1 prošla před letošním ročníkem mistrovství světa jednou z nejvýraznějších proměn v historii. Řada aerodynamických úprav, která měla umožnit jízdu ve vzduchovém pytli, znovuzavedení bezdrážkových pneumatik a převratná novinka - systém KERS, jenž brzdnou energii vrací zpět do motoru a umožňuje krátkodobou forsáž. To měly být trumfy, díky nimž se na okruhy měly vrátit tolik chybějící jezdecké souboje a napínavé okamžiky.

Jenže zkušenosti z úvodní poloviny sezóny ukazují, že předjíždění je prakticky stejně těžké jako v minulosti a formule 1 ze strany atraktivity příliš nezískala. „Změny v pravidlech měly především zlehčit předjíždění, což mělo přinést víc jezdeckých soubojů. To byl hlavní princip. Když si ale promítnete dosavadní závody, tak si musíte objektivně přiznat, že to zatím až tak nefunguje,“ prohlásil Domenicali v rozhovoru pro web společnosti Shell.

Podle bosse italské stáje, který se stal prvním mužem Ferrari po odchodu Jeana Todta, bylo zavedení nových pravidel uspěchané. „Tak významná změna regulí by měla mít objektivně zváženo, zda přinese očekávaný efekt. Ano, dosáhli jsme jiného přítlaku a přilnavosti a promíchaly se síly ve startovním roštu. Ale to je asi všechno, co ta velká změna pravidel přinesla,“ dodal Domenicali.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.