Hlavní obsah

Kvalifikaci ve Valencii ovládl McLaren, pole position pro Hamiltona

VALENCIE

Brit Lewis Hamilton vybojoval v letošním seriálu mistrovství světa vozů formule 1 na jedenáctý pokus svou první pole position. Pilot McLarenu vyhrál sobotní kvalifikaci na Velkou cenu Evropy ve Valencii před svým stájovým kolegou Finem Heikkim Kovalainenem a Brazilcem Rubensem Barrichellem z Brawnu.

Foto: Dani Cardona, Reuters

Jezdci stáje McLaren Lewis Hamilton (vpravo) a Heikki Kovalainen oslavují triumf v kvalifikaci na Velkou cenu Evropy ve Valencii.

Článek

Úřadující mistr světa Hamilton potvrdil zlepšení McLarenu poté, co vyhrál předchozí Velkou cenu Maďarska. Ve Valencii postupně zrychloval a v poslední části kvalifikace svým soupeřům ujel. Dvakrát byl k jeho pokoření blízko Kovalainen, ale nakonec zůstal o 34 tisícin sekundy zpět.

"Je skvělé, že dokážeme navázat na výkon z posledního závodu. Je zřejmé, že tento víkend máme velmi dobrou rychlost. Tušil jsem to již před kvalifikací, ale nemyslel jsem si, že s Heikkim vyjedeme pro McLaren první řadu," uvedl Hamilton. Podle Kovalainena mají ve Valencii výhodu vozy se systémem zrychlení KERS. "Na tomto okruhu je velmi důležitý. Opravdu nám pomáhá," řekl finský pilot.

Lídr průběžného pořadí Brit Jenson Button z Brawnu vyhrál první část kvalifikace, ale pak se mu přestalo dařit a nakonec do závodu vyjede z páté pozice. "McLareny byly dnes velmi rychlé. Bylo nemožné je chytit. Ale nakonec to pro nás není tak špatné," řekl Button, který vyhrál šest z úvodních sedmi závodů, v posledních třech ale nebyl na stupních vítězů.

Badoer si to užívá

Kvalifikace stejně jako tréninky vůbec nevyšla náhradníkovi v týmu Ferrari Italovi Luku Badoerovi. Osmatřicetiletý testovací jezdec, který zastoupil zraněného Felipeho Massu, byl jednoznačně poslední se ztrátou téměř sekundy a půl na předposledního. Druhý z pilotů Ferrari Fin Kimi Räikkönen zajel šestý čas a odstartuje z třetí řady.

"Udělal jsem chybu v poslední zatáčce, která mě připravila o lepší výsledek, ale na tom nezáleží. Tohle všechno je pro mě jediná cesta, jak se učit," uvedl osmatřicetiletý Badoer, který dodatečně nahradil původního Massova náhradníka Michaela Schumachera. Toho do kokpitu nepustil bolavý krk. "Velmi si to tu užívám a zítřejší závod bude vzrušující. Udělám, co budu moci, snad se mi podaří někoho předjet," dodal Badoer.

Velká cena Evropy - kvalifikace
1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:39,498, 2. Kovalainen (Fin./McLaren) +0,034, 3. Barrichello (Braz./Brawn GP) + 0,065, 4. Vettel (Něm./Red Bull) + 0,291, 5. Button (Brit./Brawn GP) + 0,323, 6. Räikkönen (Fin./Ferrari) + 0,646, 7. Rosberg (Něm./Williams) + 0,687, 8. Alonso (Šp./Renault) + 0,738, 9. Webber (Aus./Red Bull) + 0,741, 10. Kubica (Pol./BMW) + 1,014.
Další pořadí
11. Heidfeld (Něm./BMW), 12. Sutil (Něm./Force India), 13. Glock (Něm./Toyota), 14. Grosjean (Fr./Renault), 15. Buemi (Švýc./Toro Rosso), 16. Fisichella (It./Force India), 17. Nakadžima (Jap./Williams), 18. Trulli (It./Toyota), 19. Alguersuari (Šp./Toro Rosso), 20. Badoer (It./Ferrari).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články