Hlavní obsah

Badoerova epizoda v kokpitu Ferrari skončila. Důvěru dostal Fisichella

PRAHA

Stáj Ferrari ukončila hledání náhradníka za zraněného Felipeho Massu. Po trpké zkušenosti s testovacím jezdcem Lukou Badoerem angažovala do konce sezóny šestatřicetiletého Giancarla Fisichellu, který pojede již na domácí trati v Monze. Italský jezdec dostal svolení k vyvázání z kontraktu v týmu Force India, kde jezdil v posledních dvou letech.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

V Belgii ještě závodili Giancarlo Fisichella (vlevo) a Kimi Räikkönen proti sobě, od závodu v Monze z nich budou týmoví parťáci.

Článek

Fisichella dokázal ve své bohaté kariéře ve formuli 1 vyhrát tři závody - v roce 2003 GP Brazílie v barvách týmu Jordan a posléze u Renaultu GP Austrálie v roce 2005 a v následující sezóně GP Malajsie. V následující sezóně ale nedokázal na předešlé úspěchy navázat a nakonec byl rád za další angažmá v nové stáji Force India, kde však pouze paběrkoval.

Až o uplynulém víkendu se v barvách týmu indického miliardáře Vijaye Mallyi postaral o senzační výsledek na klasickém okruhu v belgickém Spa, kde dojel druhý a zařídil pro svůj tým historicky první body. Mallya také zprvu nabídku Ferrari odmítl, nakonec ale s uvolněním zkušeného italského pilota souhlasil.

"Giancarlo a jeho zástupci za mnou přišli s nabídkou od Ferrari. Pro Giancarla je stejně jako pro každého jiného italského pilota celoživotním snem sedět v kokpitu Ferrari, proto mu nechceme stát v cestě k jeho naplnění," komentoval Mallya své rozhodnutí. Dohoda má navíc zajistit Fisichellovu spolupráci s Ferrari i po skončení letošní sezóny.

Místo italského pilota v indické stáji zřejmě obsadí testovací jezdec Force India Vitantonio Liuzzi, jenž má závodní zkušenosti z týmů Red Bull a Force India.

Potíže způsobila uvolněná pružina

Ferrari se dostalo do potíží poté, co při kvalifikaci na červencovou Velkou cenu Maďarska po srážce s uvolněnou pružinou z jiného vozu utrpěl frakturu lebky a musel být několik dnů udržován v umělém spánku. Scuderia poté šokovala svět dohodou se svou legendou Michaelem Schumacherem, jehož návrat na trať ale zhatily přetrvávající potíže s poraněnou krční páteří.

Volba tak nakonec padla na Badoera, jenž však v osmatřiceti letech absolutně nestíhal zbytek startovního pole a jeho maximem ve dvou závodech bylo čtrnácté místo.

Reklama

Související témata: