Hlavní obsah

Břídil Badoer svádí vyhazov z Ferrari na novináře

ŘÍM

Luca Badoer přišel o post v kokpitu Ferrari vinou mediálních útoků... Pokud jste jeho výkony v rudém monopostu sledovali a nyní si klepete na čelo, vězte, že tohle si o konci svého angažmá v italském týmu myslí on sám. Byly to prý právě negativní ohlasy na dvě jeho vystoupení v kolotoči F1, které přinutily Ferrari, aby sáhlo po jiném pilotovi.

Foto: Albert Gea, Reuters

Luca Badoer si pochvalu za výkony v barvách Ferrari nevysloužil

Článek

Dlouholetý testovací pilot Ferrari Badoer se vrátil do formule 1 po desetileté absenci, když původní náhradník za Felipeho Massu, několikanásobný šampión Michael Schumacher musel odvolat svůj comeback kvůli potížím s krkem. Jenže osmatřicetiletý Badoer byl pro Ferrari zlou noční můrou.

Badoer prý zahořklý není

V obou absolvovaných podnicích absolutně vyhořel. Nechytil se ani při debutu ve Valencii, jako papír shořel i v následující belgické Velké ceně. Oba víkendy strávil na chvostu startovního pole a novináři i fanoušci si z jeho působení bez okolků utahovali. Zatímco tisk jej častoval titulky pohrávajícími si s jeho příjmením jako např. „Look how bad you are“ (podívej, jak jsi špatný), fanoušci se prostě jen bavili. Samozřejmě s výjimkou těch, kteří přijeli v rudých barvách podpořit italskou stáj.

Není divu, že Ferrari brzy došla trpělivost a poslalo Badoera k šípku. „Ti, kteří o tom psali, vůbec nedokáží pochopit, kolik bolesti mohou způsobit,“ citoval Badoera italský deník Gazzetta Sportiva. „Média hrála fundamentální roli v rozhodnutí nahradit mě někým jiným,“ doplnil.

Badoer je stále přesvědčen, že jeho výkony se mohly dále zlepšovat, pokud by dostal za volantem monopostu Ferrari více času. Prý ale není zahořklý. „Naopak, jsem na své angažmá hrdý. Splnil jsem si sen,“ prohlásil pilot. „Budu moci říci svým dětem, že jsem závodil ve dvou podnicích za Ferrari. V Maranellu mi věřili, teď lituji jen jediného - že jsem nedostal šanci ve třetím závodu, kde bych byl určitě lepší.“

Myslel, že bude mít více času

Podle Badoera neexistovala žádná dohoda, která by určovala počet závodů, jichž by se měl celkem zúčastnit. Proto se také domníval, že bude mít na postupné zlepšování více času. Na jeho působení by u Ferrari rádi rychle zapomněli a tak jej nahradili Giancarlem Fisichellou, který v sezóně dosud jezdil za stáj Force India.

Tuto volbu Badoer ocenil a připustil, že Fisichella je lepší než on. „Giancarlo je rychlý pilot. Mám radost i za něj, dosáhl svého snu sednout si do Ferrari a bude určitě lepší než já, protože se ve formuli 1 pohybuje už několik let a zná dobře současné monoposty. Bude se potřebovat naučit užívat systém KERS, ale myslím, že to je podružnost. Může rychle dosahovat dobrých výsledků,“ dodal.

Co se týká budoucnosti, Badoer očekává, že i v příští sezóně bude mít své místo v testovacím týmu Ferrari. A to přesto, že italská stáj již oznámila, že Fisichella zůstane v Maranellu i v roce 2010 jako náhradník a testovací jezdec. „Určitě hodlám zůstat. Sice již nezávodím, ale dobré vztahy s týmem zůstaly,“ zakončil Badoer.

Reklama

Související témata: