Hlavní obsah

Renault mě využil a odkopl, zoufá si mladý Piquet

PRAHA

Nelson Piquet jr. je rád, že aféra ohledně jeho úmyslné nehody při Velké ceně Singapuru 2008 je už uzavřena. Nyní čtyřiadvacetiletý Brazilec doufá, že se ještě do formule 1 někdy podívá a všem ukáže, co v něm je. "Jedno je jisté, ve formuli 1 nebude žádný jiný jezdec, který bude tak odhodlaný prosadit se jako já," prohlásil Piquet mladší.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Nelson Piquet jr.

Článek

V pondělí 21. září Světová rada motorsportu uzavřela tzv. singapurskou aféru, se kterou přišel Nelson Piquet jr. Brazilský závodník byl na konci července vyhozen z týmu Renault a o několik dní později oznámil, že při GP Singapuru v roce 2008 musel úmyslně havarovat, aby zvítězil jeho stájový kolega Fernando Alonso. "Ulevilo se mi, když FIA uzavřela vyšetřování," přiznal Piquet po jednání.

"Lituji, že jsem splnil příkazy, které jsem  tehdy dostal. Každý den si přeji, abych to neudělal," omlouval se fanouškům za svůj čin Piquet. "Dlouho jsem snil, že budu jezdcem formule 1. Tvrdě jsem na tom pracoval a pak jsem byl vydán na milost panu Briatoremu. Z mého působení u Renaultu se pak stala noční můra," svěřoval se na webových stránkách Autosportu čtyřiadvacetiletý Brazilec.

Místo, aby si syn trojnásobného mistra světa užíval splnění svého dětského snu, prožíval mladý Piquet nejhorší období svého života. "Pan Briatore byl můj manažer a zároveń šéf týmu. Měl mou budoucnost ve svých rukou, ale nezajímal se o ni. V době velké ceny Singapuru mě izoloval, tehdy jsem si sáhl až na dno," vysvětloval bývalý jezdec Renaultu. "Teď, když jsem z té situace už venku, nemohu uvěřit tomu, že jsem s tím plánem souhlasil. Měl jsem ale pocit, že nemůžu odmítnout. Oni mě jen využili a pak odhodili."

Musí začít od nuly

I když po tomto skandálu není jisté, zda bude mít ještě nějaká stáj o Nelsona Piqueta někdy zájem, on věří ve svůj návrat. "Během posledních dvanácti měsíců jsem zažil hodně těžkých chvil. A uvědomil jsem si, co je v životě důležité. Co se ale nezměnilo, je moje láska k formuli 1. Vím, že svou kariéru musím začít od nuly," přiznává Piquet.

"Mohu jen doufat, že se najde tým, který si uvědomí, jak těžce jsem byl u Renaultu utlačován a dá mi příležitost ukázat, co jsem přislíbil během kariéry ve F3 a GP2. Jedno je jisté, ve formuli 1 nebude žádný jiný jezdec, který bude tak odhodlaný prosadit se jako já," uzavřel Nelson Piquet junior.

Reklama