Hlavní obsah

Pozor! Titul ještě nemáš v kapse, varuje Hamilton Buttona

PRAHA

Pilot týmu Brawn GP Jenson Button už má podle mnohých letošní titul ve formuli 1 v kapse, loňský šampión Lewis Hamilton ale svého krajana nabádá k maximální obezřetnosti. A ví, co říká. Vždyť před dvěma lety připravil britského mladíka o celkový triumf jediný bod, o který přišel v Brazílii při posledním závodu sezóny, a loni si zase klíčový bod a tím i titul zajistil až v poslední zatáčce okruhu Interlagos.

Foto: Max Rossi, Reuters

Kdo se bude radovat z titulu? Jenson Button (vlevo) nebo Rubens Barrichello? Nebo svým rivalům vypálí rybník Sebastian Vettel z Red Bullu?

Článek

Do konce letošního mistrovství světa vozů formule 1 zbývají tři závody a Button vede průběžné pořadí s náskokem patnácti bodů na svého stájového kolegu Rubense Barrichella. Teoretickou šanci na titul má ještě třetí Sebastian Vettel z týmu Red Bull, který ale ztrácí již pětadvacet bodů. Že ani třetí v řadě ale není bez naděje, potvrdil právě před dvěma lety Kimi Räikkönen, který vyhrál poslední dva závody sezóny a vyšvihl se ze třetí příčky na trůn světového šampióna.

Hamilton měl v závěru sezóny 2007 dokonce ještě pohodlnější pozici než Button. „To je nezapomenutelné. Dva závody před koncem sezóny jsem vedl o sedmnáct bodů a stejně jsem titul ztratil,“ rozjímal nejmladší mistr světa v historii F1 po nedělním závodu v Singapuru. „Jenson až doposud odvedl skvělou práci. Zvládnout finále je ale velmi, velmi těžké. Ze srdce mu přeji, aby dotáhl sezónu do úspěšného konce, nesmí ale ani na okamžik poelvit v koncentraci,“ dodal čtyřiadvacetiletý závodník.

Mistrovská matematika před závodem v Suzuce
Button si zajistí titul, pokud...
...vyhraje a Barrichello skončí nejlépe čtvrtý (94 bodů - 74)
...skončí druhý a Barrichello bude nejlépe šestý (92 - 72)
...dojede třetí a Barrichello skončí nejlépe osmý (90 - 70)
...obsadí čtvrté místo a Barrichello nedosáhne na body (89 - 69)
Barrichello uchová naději na titul, pokud...
...vyhraje (79 - 92)
...skončí druhý při Buttonově vítězství (77 - 94)
...dojede třetí, čtvrtý atp. a Button bude za ním
Vettel zůstane ve hře o titul, pokud...
...vyhraje a Button skončí nejlépe pátý (69 - 88)
...skončí druhý a Button nebude lepší než sedmý (67 - 86)

Tým Brawn GP, který převzal tým Honda, vlétl do letošní sezóny jako uragán a od prvního závodu byl hlavním reprezentantem nových pořádků ve formuli 1, jež přinesla výrazná úprava pravidel. Button vyhrál šest z úvodních sedmi podniků a pohodlně se usadil v čele průběžného pořadí. V druhé polovině sezóny však začal výkonnostně stagnovat a do hry vstoupil jak Barrichelo, tak Vettel se svým týmovým parťákem Markem Webberem.

V úvodu poslední třetiny sezóny však Button naznačil, že si titul nehodlá vzít. V Monze před dvěma týdny dojel druhý a v neděli pátý hned před Barrichellem, což mu stačilo. Chybující Vettel navíc přišel o druhé místo a ztratil důležité body. A karty jsou před Velkou cenou Japonska rozdané jasně. Pokud britský playboy získá o pět bodů víc než Barrichello, má titul jistý.

„Jenson je ale nyní pod obrovským tlakem, který působí mnohem silněji na toho, kdo ještě titul nezískal. Navíc mu nepomáhá ani fakt, že bojuje o korunu šampióna se svým parťákem,“ poznamenal k mistrovskému duelu šéf stáje McLaren Martin Whitmarsh.

Vedle Buttona může být již v Suzuce hotovo v Poháru konstruktérů. Brawn si zajistí triumf v týmové soutěži, pokud si v Japonsku připíše na konto alespoň o 11,5 bodů víc, než jeho hlavní rival Red Bull.

Reklama

Související témata: