Hlavní obsah

Button stále nemá nic jisté, formule 1 opět slibuje dramatický finiš

PRAHA

Prázdných políček v téhle křížovce už příliš nezbývá, tajenka ale stále vyluštěná není. Mistrovství světa vozů formule 1 nabízí počtvrté za sebou dramatický finiš, který možná rozčísne až poslední závod. Trumfy ještě stále svírá Jenson Button. První mečbol v Japonsku britský pilot stáje Brawn GP nevyužil. Ba co víc, byl rád, že vydřel alespoň bod a nepřišel o víc ze svého zatím stále luxusního náskoku.

Článek

Dva závody a v nich až dvacet bodů. To jsou jasné účty finále sezóny. Button po Velké ceně Japonska vede průběžné pořadí mistrovství světa o čtrnáct bodů před svým stájovým kolegou Rubensem Barrichellem, třetí Sebastian Vettel z Red Bullu stáhl manko díky vítězství v Suzuce na šestnáct bodů. Že je rozhodnuto? Nechte si vyprávět od Lewise Hamiltona, jak lze v posledních dvou závodech roku promarnit dokonce sedmnáctibodový náskok!

V Japonsku Button doplatil podobně jako řada dalších jezdců včetně Barrichella na zmatky při kvalifikačních bojích a stihla jej penalizace v podobě pěti míst na startovním roštu. A po startu z desáté pozice byl nakonec navýsost spokojený s osmým místem, zvlášť když jeho týmový parťák dojel hned před ním. „Po šílené kvalifikaci a startu z desáté pozice byl jediným cílem v Suzuce zisk bodů. Vymáčkl jsem z auta maximum a ztratil jsem na Rubense jen bod, což byla priorita,“ potvrdil stále největší adept na titul po závodu v Suzuce.

Zatímco Button jeden vydřený bod velebil, Barrichello byl lehce zklamaný. V závodu si brousil zuby na šestou příčku, výjezd zpomalovacího vozu jej ale odsoudil k sedmému místu. „Nebýt na trati safety car, tak jsem šestý dojel. Je to frustrující, ale to jsou prostě závody. Teď se ale stěhujeme do Brazílie. Sao Paulo u mě má v rámci kalendáře zcela speciální místo a udělám tam všechno pro to, aby šampionát ještě nebyl rozhodnutý,“ nehází flintu do žita „věčně druhý“ sympaťák z Brazílie.

Naposledy v roce 2005 byl šampionát rozhodnutý ve třetím závodu před koncem sezóny. Tehdy si první titul v kariéře v Brazílii zajistil Fernando Alonso. Od té doby se na tratích bojuje až do posledního zaburácení motoru. A že ani třetí v řadě není bez šance, potvrzuje finální tažení Kimiho Räikkönena za titulem v roce 2007, kdy finský závodník obral již téměř jistého šampióna Hamiltona. To je naděje pro Vettela. „Bylo by super, kdyby byl ještě nějaký ten závod k dobru. Pořád je ale o co bojovat, naše šance stále žije,“ vyprávěl německý mladík po vítězné jízdě v Japonsku.

Naděje svých pronásledovatelů může Button utnout již za dva týdny v Interlagosu. V duelu s Barrichellem si může dovolit prohrát o čtyři body a s Vettelem o pět. Nebo si počkáme na rozuzlení až do 1. listopadu, kdy si formule 1 odbude svou premiéru na okruhu v Abú Dhabi?

Reklama

Související témata: