Hlavní obsah

Massa se vrátil za volant, závodit už ale letos nebude

PRAHA

Dva a půl měsíce po hrůzném zranění hlavy se v pondělí na okruhu v italském Fioranu vrátil do kokpitu formule 1 brazilský pilot Felipe Massa. Jezdec týmu Ferrari na domácí trati Scuderie usedl za volant monopostu z roku 2007, na návrat do závodního vozu si ale podle vyjádření vedení stáje bude muset počkat až do příštího roku.

Článek

Massa si podle italské agentury ANSA dopoledne připomněl trať ve Fioranu jedním objetým kolem. Poté zamířil do garáže a po úpravě vozu opět vyrazil na okruh. O čas ale v žádném případě nešlo. „Sledování stopek není na pořadu dne,“ potvrdilo vedení Ferrari.

Sedmadvacetiletý Brazilec teprve o víkendu završil sérii lékařských testů, po nichž dostal svolení k testování. Podle Ferrari je ale zbytečné spekulovat nad možným návratem i do závodní verze vozu. „Test ve Fioranu rozhodně nenaznačují návrat k závodění v blízké budoucnosti. Výsledky lékařských testů jsou povzbudivé, ale ne natolik, aby bylo možné počítat s návratem v horizontu dvou měsíců,“ uvedlo vedení týmu.

Loňský vicemistr světa tak s největší pravděpodobností zasáhne do vývoje nového vozu až v příštím roce. „Debatu o případném comebacku můžeme přesunout do roku 2010. V té době by již měly být kompletní všechny lékařské testy, které jsou vyžadovány Mezinárodní automobilovou federaci FIA k udělení souhlasu s návratem na trať. Poté se Felipe vrhne spolu s Fernandem Alonsem do práce na monopostu pro příští sezónu,“ uvedlo Ferrari.

Massa se musel s formulí 1 dočasně rozloučit poté, co jej při kvalifikaci na červencovou Velkou cenu Maďarska zasáhla do hlavy pružina utržená z vozu Rubense Barrichella. Brazilský jezdec utrpěl vážnou frakturu lebky a musel být operován v budapešťské nemocnici. Svůj postupný návrat odstartoval na konci září za volantem motokáry.

Reklama

Související témata: