Hlavní obsah

Podivuhodný příběh Jensona Buttona se uzavřel. Playboy se dočkal titulu

PRAHA/SAO PAULO

Zlatou tečku za dlouhým příběhem plným zvratů udělal v neděli večer britský pilot formule 1 Jenson Buton. Jezdci stáje Brawn GP stačilo páté místo ve Velké ceně Brazílie k tomu, aby stvrdil zisk letošního titulu mistra světa. V posledním závodu v Abú Dhabi už Buttona nikdo neohrozí a éterem v Interlagosu mohla znít hymna vítězů We are the champions...

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Felipe Massa z týmu Ferrari mává vlajkou při průjezdu Jensona Buttona ze stáje Brawn GP při Velké ceně Brazílie

Článek

Button startoval po deštivé kvalifikaci až ze druhé desítky, nakonec se ale také díky výpadkům řady soupeřů před sebou dokázal propracovat na pozici, která mu zajistila titul. Jeho poslední soupeři, Rubens Barrichello a Sebastian Vettel, nezmohli nic. „Dnes jsem odjel nejlepší závod ve své kariéře a věřte, že si to pořádně užiju,“ smál se britský jezdec v cíli.

Letošní sezóna tak trochu kopírovala celou Buttonovu kariéru. Skvělý start a šest vítězství v sedmi závodech katapultoval devětadvacetiletého jezdce do čela šampionátu. Jenže podobně jako po senzační sezóně v roce 2004, kdy Button skončil jako jezdec stáje BAR v šampionátu třetí, nabraly výkony rodáka z Frome sestupnou tendenci. „Bylo to jako jízda na horské dráze. V úvodu sezóny přišla extáze z výsledků, potom však následoval tvrdý pád na zem. Nakonec jsem musel doslova vydřít výsledky, které vedly k zajištění titulu,“ líčil čerstvý mistr světa.

I jeho kariéra byla jako na houpačce. Po skvělém roce 2004 začal vadnout, najednou to nebyl on. V roce 2006 vyhrál v Maďarsku svůj první závod, na dlouhou dobu ale poslední. Až příchod Rosse Brawna, který převzal tým Honda, opět probudil jeho zabijácký instinkt. Brawn po významné úpravě pravidel F1 připravil vůz, na který konkurence hlavně v úvodu sezóny koukala s otevřenými ústy. A nebýt perfektního startu, kdo ví, kdo by v Interlagosu slavil.

„Celé fabrice v Brackley patří obrovský dík za tvrdou práci a to skvělé auto. Bude chvíli trvat, než si všechno uvědomím. Je ale jasné, že se splnil dlouholetý sen,“ vyprávěl Button, který je desátým šampiónem z Velké Británie. Před pilotem s pověstí playboye se na trůn vyšplhali Mike Hawthorn, Graham Hill, Jim Clark, John Surtees, Jackie Stewart, James Hunt, Nigel Mansell, Damon Hill a loni Lewis Hamilton.

Reklama

Související témata: