Hlavní obsah

FORMULE ON-LINE: Red Bull získal double, šampión Button dojel třetí

ABÚ ZABÍ

Premiérová Velká cena formule 1 v Abú Zabí přinesla štěstí stáji Red Bull, která na novém okruhu získala double. Triumfoval Sebastian Vettel, druhý byl Mark Webber. Na třetím místě pak dojel novopečený šampión celého seriálu Jenson Button s monopostem Brawn.

Foto: Caren Firouz, Reuters

Pilot Brawnu Jenson Button v Abú Zabí

Článek

KONEC ZÁVODU Vyhrál Vettel, druhé místo uhájil Webber pro Red Bull, který se tak raduje z doublu. Třetí dojel Button, který připravil na závěr závodu dramatickou podívanou divákům a horké chvilky Webberovi.

55. kolo Poslední kolo závodu. Vettel už se může radovat. Button s Webberem tvrdě bojují. Button se o půlku vozu na rovinkách dostal před Webberem, ale ten se nakonec dokázal ubránit.

53. kolo Webber už je pod tlakem Buttona. V jedné ze zatáček trochu zaváhal, ale pozici zatím drží.

52. kolo Rozdíl mezi oběma jezdci na druhém a třetím místě je 0,8 vteřiny. Button se stále nedostal natolik blízko, aby mohl Webbera zkusit předjet.

51. kolo Button je za Webberem, zvládne ještě poslední předjížděcí manévr?

50. kolo Button už téměř dýchá Webberovi na záda. Stáhl na něj v posledních třech kolech téměř dvě sekundy a do cíle zbývá pět kol.

48. kolo Button snížil ztrátu na Webbera na 2,2 vteřiny. Chystá ještě poslední útok v mistrovské sezóně?

46. kolo O pořadí na prvních třech místech už je nejspíše rozhodnuto, i když třetí Button je nyní rychlejší než druhý Webber. Se 17vteřinovým náskokem stále vede Vettel, druhý Webber má před Buttonem náskok čtyř vteřin. Čtvrtý Barrichello ztrácí na týmového parťáka pět vteřin.

45. kolo Na bodech je i druhá Toyota, sedmý je Trulli, který krouží za zelenáčem Kobajašim.

44. kolo Kobajaši stoupá pořadím, už je šestý v průběhu svého druhého závodu ve F1. Jede si tak pro premiérové body. Kovalainen i Räikkönen jsou za bodovými příčkami, to by znamenalo, že třetí v pořadí Poháru konstruktérů za Brawnem a Red Bullem skončí McLaren.

42. kolo Heidfeld se nedostal v boxech před Barrichella. V pit lane byli naposledy také Vettel a Button.

41. kolo Webber krouží jako šestý, ale i jezdce před ním čekají zastávky u mechaniků. Do boxů míří Barrichello i Heidfeld.

40. kolo Webber v boxech, naposledy v závodě. Tankoval také Kubica, po návratu padá za senzačně jedoucího Kobajašiho.

39. kolo První je stále Vettel, druhý Webber, oba s monoposty Red Bull, následují Brawny Buttona a Barrichella, pátý je Heidfeld s BMW.

38. kolo Kobajaši jako nejrychlejší z těch, kteří jedou jen na jedinou zastávku, začíná šplhat pořadím vzhůru.

37. kolo Slunce zapadlo. Okruh již je zcela ponořen do tmy, závod se jede pod umělým osvětlením.

36. kolo Vettel si udržuje odstup od Webbera a jede si pro vítězství.

34. kolo Do konce závodu i sezóny zbývá 21 kol. Alonso předjel Japonce Kobajašiho, ovšem Španěl ještě nebyl v boxech.

32. kolo Webber ztrácí na vedoucího Vettela už 10 vteřin. Třetí je s odstupem za Webberem Button.

31. kolo Kovalainen s McLarenem v boxech. Právě on svádí souboj s Räikkönenem, svými umístěními mohou rozhodnout o pozici týmů v Poháru konstruktérů. Kovalainen se vrací před svým krajanem a v tuhle chvíli posunuje McLaren před Ferrari v celkovém pořadí.

30. kolo V boxech je překvapení závodu Kobajaši. Na třetím místě ho vystřídal Button. Čeká se na další zastávky v boxové uličce, které vnesou jasno do pořadí.

29. kolo Räikkönen zajel do boxů ve svém posledním závodě za Ferrari. Měl naplánovánu jen jedinou zastávku, po návratu na trať je na 15. pozici.

28. kolo Kobajaši pokračuje ve stíhačce, je čtyři vteřiny za Webberem. Tomu se vzdaluje Vettel.

26. kolo Kobajaši je rychlejší než Webber, téměř o vteřinu v tomto kole. Japonec přitom jede teprve svůj druhý závod ve formuli 1. Předvádí fantastickou stíhací jízdu.

24. kolo Vettel s přehledem vede, má navrch i nad druhým Webberem, třetí je Kobajaši, ten ovšem zatím nebyl v boxech. Následují dva Brawny, čtvrtý je Button, pátý Barichello.

22. kolo Hamilton skončil kvůli technickým potížím, za ty se mu vedení týmu omluvilo.

21. kolo Na čele jsou nyní dva Red Bully - Vettel a Webber, třetí je nyní Kobajaši s Toyotou, čtvrtý Button s Brawnem, pátý Heidfeld s BMW.

20. kolo Hamilton zajíždí opět do boxů, tentokrát ovšem končí v závodě a jeho vůz tlačí mechanici do garáže. Vettel má otevřenou cestu k vítězství.

19. kolo Vettel byl v boxech, na trať se vrátil pohodlně před Hamiltonem.

17. kolo Tankuje Hamilton, Vettel jde do čela. Pro palivo jel i čerstvý mistr světa Button, jehož po návratu na trať vyškolil povedeným předjížděcím manévrem Kobajaši.

16. kolo Barichello a Kubica poprvé v boxech. Barichello se vrátil na desátém místě, o pozici před Räikkönenem.

14. kolo S blížícími se prvními zastávkami v boxech je zřejmé, že se bude usmívat Vettel, který nepouští Hamiltona z dohledu a bez problémů si ho hlídá. Redbully jsou dnes velmi rychlé.

12. kolo Zrychluje i druhý Red Bull s Webberem za volantem a stahuje náskok na druhého Vettela.

11. kolo Vedoucí jezdec se na chvíli ocitl mimo trať a Vettel se tak Hamiltonovi přilepil na záda.

10. kolo Hamilton dostal varování z boxů, musí zrychlit.

9. kolo Nejrychlejší kolo má momentálně na kontě Webber ve voze Red Bull.

8. kolo Hamilton má méně paliva a musí získat na Vettela větší náskok, aby uhájil vedení. Ten se loňského šampióna drží, přestože má těžší monopost.

5. kolo Hamilton stále vede. Na dalších pozicích jsou redbully, čtvrtý je Button. Pátý je stále Barichello, Kubica se na něj stále více dotahuje, naopak Brazilec ztrácí na týmového kolegu z Brawnu už 2 vteřiny.

3. kolo Kubica se tlačí dopředu, blíží se Barichellovi. Brazilec je pomalý, po střetu s Webberem přišel o kus předního křídla.

1. kolo Odstartováno! Jezdci na prvních příčkách si po startu dokázali ohlídat své pozice, v průběhu kola Hamilton lehce chyboval, Vettel toho ovšem nevyužil.

---

Loňský mistr světa Hamilton potvrdil, že nový okruh Yas Marina v Abú Zabí McLarenu sedí. Vozy britské stáje ovládly páteční tréninky a v sobotu si Hamilton bez větších potíží vyjel pole position.

Němec Vettel z Red Bullu bude bojovat o celkové druhé místo v pořadí šampionátu, na němž má dvoubodový náskok před Rubensem Barrichellem z Brawnu. Brazilec si v kvalifikaci vyjel čtvrtou příčku.

Reklama

Související témata: