Hlavní obsah

OBRAZEM: Lotus představil vůz, který vrátí značku po 16 letech do F1

LONDÝN

Stáj Lotus, jeden z nováčků mistrovství světa formule jedna, dnes v Londýně představila svůj monopost s typovým označením T127. Tým se slavnou minulostí se do elitního seriálu vrací po šestnácti letech.

Foto: Luke MacGregor, Reuters

Monopost nové stáje formule 1 Lotus

Článek

"Slova nemohou vyjádřit, jak se cítím," prohlásil na prezentaci šéf týmu Tony Fernandes, majitel letecké společnosti Air Asia.

Šéf týmu Lotus Tony Fernandesfoto: Reuters/Luke MacGregor

Monopost Lotus je vyveden v černé a zelené barvě se žlutými pruhy. Po testech na utajeném místě v Anglii čeká vůz oficiální asfaltová premiéra příští týden ve španělském Jerezu.

Piloti stáje Lotus Jarno Trulli (vlevo), Fairuz Fauzy (druhý zleva) a Heikki Kovolainen (druhý zprava) a šéf týmu Tony Fernandes pózují před monopostem Lotus T127.foto: Reuters/Luke MacGregor

Do kokpitu se posadí jezdci se zkušenostmi z F1 - bývalý finský pilot McLarenu Heikki Kovalainen a zkušený Ital Jarno Trulli, jenž byl naposledy v Toyotě.

Piloti Jarno Trulli (vlevo) a Heikki Kovolainen představují nový monopost stáje formule 1 Lotus.foto: Reuters/Luke MacGregor

Tým sice sídlí nedaleko továrny Lotus v anglickém Norfolku, vlastní ho však malajská vláda a konsorcium malajských obchodníků. Lotus působil v F1 v letech 1958-94, jeho jezdci vyhráli 79 Velkých cen a stáj získala šestkrát Pohár konstruktérů.

Piloti nového týmu formule 1 Lotus Jarno Trulli (vlevo), Fairuz Fauzy (vpravo) Heikki Kovolainen (druhý zprava) a šéf týmu Tony Fernandes představují monopost Lotus T127.foto: Reuters/Luke MacGregor

Po týmu Virgin je tak Lotus druhým nováčkem, jenž ukázal svůj nový vůz. Stále se čeká na týmy Campos Meta a USF1, jejichž účast v úvodní Grand Prix sezóny v Bahrajnu 12. března je nejistá.

Reklama