Hlavní obsah

Charouz poprvé testoval vůz formule jedna

LONDÝN

Český jezdec Jan Charouz poprvé v kariéře testoval formuli 1. Dvaadvacetiletý závodník řídil loňský model monopostu Renault na britském okruhu Silverstone, kde odjel 20 kol.

Foto: BPA/ Petr Frýba

Testovací pilot Renaultu Jan Charouz

Článek

Zatímco únorové testování muselo být zrušeno kvůli sněhu, ve čtvrtek byly podmínky na trati téměř ideální. "Byl to úžasný zážitek. Celkem jsem najel dvacet kol, přičemž v prvních deseti jsem si především zvykal. V následujících pěti už jsem ale začal nacházet jistotu a posledních pět kol jsem už zajížděl naplno," uvedl na svých internetových stránkách.

Charouze pochválil i ředitel týmu Eric Boullier. "Pro každého jezdce je možnost řídit vůz formule 1 důležitým milníkem v kariéře a velmi zvláštním momentem. Jan dnes dostal tuto šanci a jeho přístup a zpětná vazba byly velice dobré," řekl.

"Šlo sice jen o shakedown loňského modelu, při němž Jan absolvoval dvacet kol, přesto bylo patrné, že má dobrý cit pro auto. Absolvováním dnešního shakedownu získal Jan cennou zkušenost, která jej bude motivovat k další práci na sobě samém v roli jednoho z našich rezervních jezdců," doplnil Boullier.

Charouz podotkl, že nejblíže k formuli jedna má monopost GP2. "Ale přímo srovnat se oba vozy nedají. Formule 1 je mnohem rychlejší, vyžaduje rychlejší reakce, má větší přítlak v zatáčkách atd. Je to skutečně auto z jiné planety," prohlásil jezdec, který může nastoupit do pátečních volných tréninků před Velkými cenami F1 a v případě potřeby také do závodu.

Reklama

Související témata: