Hlavní obsah

Kritika Schumacherových výkonů sílí, mocní muži formule 1 ho ale neodepisují

PRAHA

Pohádka je u konce. V podobném duchu mnozí kritizují Michaela Schumachera za výkony v dosavadních velkých cenách formule 1. Zatímco týmový kolega sedminásobného šampióna Nico Rosberg ze stáje Mercedes GP je po čtyřech závodech s padesáti body druhý za lídrem průběžného pořadí Jensonem Buttonem, protagonista největšího comebacku v dějinách sportu se krčí na desátém místě.

Foto: Jason Lee, Reuters

Situace z první fáze Velké ceny Číny. Lewis Hamilton našel brzy recept, jak předjet Michaele Schumachera (vepředu).

Článek
Fotogalerie

Kdo čekal, že nejslavnější jezdec formule 1 všech dob bude zatápět největším „dravcům“ současnosti jako jsou Lewis Hamilton nebo Fernando Alonso, musí být notně zklamán. Nejčerstvější příklad byl k vidění při poslední Grand Prix Číny v Šanghaji. Při jízdě na zmoklé trati, která bývala v dobách Němcovy největší slávy jeho silnou zbraní, totálně zkolaboval.

Podobně jako Hamilton se ve stejném kole rozhodl zastavit v boxech a po přezutí stejných pneumatik vedl nad pilotem McLarenu o osm vteřin. Jenže už o tři kola později visel Britův monopost za Schumiho „stříbrným šípem“ a začal na něj tvrdě dorážet. Na první pohled byla patrná lehkost a drzost, s jakou Hamilton na legendu útočil, na druhou stranu bylo zřejmé, že se řidič vozu s trojcípou hvězdou na kapotě brání s vypětím všech sil.

Hamilton po zdolání Schumachera slavil druhé místo

Dvě kola trvalo mistru světa z roku 2008 než jedenačtyřicetiletého veterána zdolal, ale jakmile se mu to podařilo, začal se mu strojovým tempem vzdalovat. Závod se pro něj vlastně rozbíhal, ale na Schumachera naopak padla deka. Jakoby ho souboj s pětadvacetiletým představitelem vládnoucí jezdecké garnitury vyčerpal. Hamilton se v cíli se svým týmovým parťákem a vítězem závodu Buttonem radoval na podiu z druhého místa a ceněného double, naproti tomu držitel všech možných formulových rekordů doklopýtal na desátém místě...

V britském listu Independent se objevil názor člověka blízkému Schumacherovi, který však odmítl prozradit svou identitu. Podle něj musí být podobné porážky pro jezdce se srdcem neohroženého bojovníka jakým Michael býval velice frustrující. "Nebyl zvyklý, že by ho někdo jako třeba teď Rosberg ve všech ukazatelích porážel," poukázal na současnou realitu.

"Je ten typ člověka, který při někdejších předsezónních soustředěních Ferrari v horském středisku Madonna di Campiglia neodešel ze sjezdovky dřív, dokud mu nenaměřili nejrychlejší čas. A kdyby ho přece jen nezajel, dělal by druhý den všechno proto, aby se mu povedla odveta. Prostě býval to člověk, který nikdy nic nevzdal a vždycky a ve všem se snažil být nejlepší,“ zavzpomínal anonym.

Je prý v roli nováčka?

Co se se Schumacherem za „tři roky důchodu“ stalo? Ptají se na to fanoušci, hlavu si s tím lámou odborníci a novináři spekulují o všech možných důvodech. Zapomněl od roku 2006, kdy se v barvách Ferrari rozloučil se světem Grand Prix, závodit? Dělá mu problémy ovládání vozu ve vysokých rychlostech? Kam se poděla Michaelova vychytralá a místy až pirátsky vedená taktika? Nezachytil nový jezdecký trend generace po něm nastoupivších pilotů?

Kdo ale zná na takové otázky odpovědi? Někteří komentátoři obletovanou megastar už odepsali. Třeba britský deník Guardian napsal, že se v Číně s definitivní platností potvrdilo, že Schumacher už ve formuli 1 nemá na vítězství, a že by měl zvážit své další účinkování v seriálu než aby se po dobu smlouvy dál trápil.

Zdaleka ne každý však s takovými vyjádřeními a odsudky souhlasí. Nejmocnější muž formule 1 Bernie Ecclestone si je vědom Schumacherovy nedozírné marketingové hodnoty a formulového doyena brání. „Jeho cílem jsou vítězství, určitě se nepřišel do paddocku jen procházet,“ uvedl promotér šampionátu, který mimochodem Schumachera jako jediného závodníka dopravil v době, kdy ostatní kvůli sopečnému prachu v ovzduší marně sháněli spoj, svým soukromým letadlem ze Šanghaje do Evropy...

Za svým jezdcem stojí pochopitelně i jeho stáj. Sportovní ředitel Mercedesu Norbert Haug tvrdí, že se nikomu nemůže vyplatit Schumachera podceňovat. Dokonce je stále přesvědčený, že může zase vítězit. „Každý tvrdí, že se trápí, ale já jsem přesvědčený, že potřebuje dostat čas, aby si zvykl na nové podmínky formulového šampionátu. Vývoj šel po jeho odchodu dopředu. Je svým způsobem v roli nováčka. Potřebuje se učit,“ hájil pilota, který je v průběžném pořadí mistrovství světa až čtvrtý ze šesti Němců.

Reklama

Související témata: