Hlavní obsah

Button bude ve Španělsku hájit vedení, déšť slibuje další drama

PRAHA

Úvodní závod letošního mistrovství světa vozů formule 1, který na okruhu v Bahrajnu přinesl zoufalou nudu, vyvolal řadu otázek nad smysluplností nových regulí, zejména pak zákazu tankování. Ve třech následujících podnicích se ale stalo určujícím faktorem počasí a v Austrálii, Malajsii i Číně bylo na co se dívat. A podle předpovědi počasí by příznivci F1 neměli usínat ani při nadcházející Velké ceně Španělska na okruhu v Barceloně.

Foto: Jason Lee, Reuters

Pilot McLarenu Jenson Button (vlevo) se spolu se svým týmovým kolegou Lewisem Hamiltonem raduje z triumfu v GP Číny.

Článek

Na notoricky známém Katalánském okruhu u Barcelony se elitní seriál představí podvacáté za sebou a trať umožňující rychlost až 325 kilometrů za hodinu patří mezi piloty k nejoblíbenějším. Loňské prvenství a průběžné vedení v pořadí šampionátu bude obhajovat držitel mistrovského titulu Jenson Button, tentokrát ovšem v barvách McLarenu.

Formule 1 má za sebou třítýdenní pauzu, kterou všechny týmy chtěly využít k odstranění „much“ u svých monopostů, jež odhalily úvodní závody sezóny. Mrak popela z islandské sopky Eyjafjallajökull ale většině účastníků seriálu značně zkomplikoval návrat do Evropy a například stáj Virgin přiznala, že bude schopná aplikovat vylepšení jen u jednoho vozu.

Týmy bojující o titul ale úpravy stihly a bude zajímavé sledovat, jak si povedou na trati. „Začátek sezóny ověřil výsledky zimních testů, až v Barceloně se ale ukáže, kdo je skutečně v boji o titul a kdo ne,“ potvrzuje aktuálně třetí muž šampionátu Fernando Alonso ze stáje Ferrari. Stáj z Maranella dostala zelenou od Mezinárodní automobilové federace FIA provést změny na dosud nespolehlivých motorech a chystá se nasadit své řešení tzv. F-potrubí, které přinesl McLaren a jež umožňuje vyšší rychlost na rovinkách. Stejný krok chystá i BMW-Sauber, zatímco Red Bull se rozhodl ještě věnovat vývoji.

Tým McLaren ovládl dva ze čtyř dosavadních závodů a v Číně slavil dokonce double, ke spokojenosti mu ale chybí lepší výkony v kvalifikaci. „Zvlášť v Barceloně to bude velice důležité, protože předjíždění není ideální. A při možné strategii na jednu zastávku bude postavení na startu klíčové,“ má jasno Lewis Hamilton, který neskrýval přání, aby se závod jel opět za proměnlivých podmínek. „Na suchu by naše šance na vítězství byly menší,“ domnívá se mistr světa z roku 2008.

Suchou trať si naopak přeje Alonso, jehož čeká premiérový závod na domácí půdě v barvách Ferrari. „V úvodu sezóny jsme jezdili jen jednou za normálních podmínek a vyhráli jsme. proto doufám, že bude sucho i tentokrát,“ modlil se dvojnásobný světový šampión z let 2005 a 2006. Předpověď pro Barcelonu je ale zatím neurčitá a meteorologové slibují možnost deště v průběhu celého víkendu.

Premiéra čeká také Michaela Schumachera, který se poprvé od svého návratu do formule 1 představí na půdě starého kontinentu. Sedminásobný mistr světa se v dosavadním průběhu sezóny stále hledá a v pořadí šampionátu je až desátý s pouhými deseti body. Tým Mercedes se proto snažil maximálně přizpůsobit vůz jízdnímu stylu legendárního německého jezdce. "Uvidíme, jak budou fungovat naše vylepšení v porovnání s ostatními týmy. Na dosavadní výsledky se neohlížím, ale buďme realisté. Boj o vítězství asi očekáváat nelze," poznamenal Schumacher.

Program na Katalánském okruhu odstartují tradičně páteční měřené tréninky (10,00 a 14,00 SELČ). O postavení na startu pátého podniku letošní sezóny rozhodne sobotní kvalifikace (14,00), závod startuje v neděli ve 14,00.

Průběžné pořadí MS (po 4 z 19 závodů)
1. Button (Brit./McLaren) 60 bodů, 2. Rosberg (Něm./Mercedes) 50, 3. Alonso (Šp./Ferrari) 49, 4. Hamilton (Brit./McLaren) 49, 5. Vettel (Něm./Red Bull) 45, 6. Massa (Braz./Ferrari) 41, 7. Kubica (Pol./Renault) 40, 8. Webber (Aus./Red Bull) 28, 9. Sutil (Něm./Force India) 10, 10. Schumacher (Něm./Mercedes) 10.
Pohár konstruktérů
1. McLaren 109, 2. Ferrari 90, 3. Red Bull 73, 4. Mercedes 60, 5. Renault 46, 6. Force India 18, 7. Williams 6, 8. Toro Rosso 2.
MS vozů formule 1 2010
14. březnaBahrajn (Sachir)
28. březnaAustrálie (Melbourne)
4. dubnaMalajsie (Sepang)
18. dubnaČína (Šanghaj)
19. květnaŠpanělsko (Barcelona)
23. květnaMonako (Monte Carlo)
30. květnaTurecko (Istanbul)
13. červnaKanada (Montreal)
27. červnaEvropa (Valencia)
11. červenceV. Británie (Silverstone)
25. červenceNěmecko (Hockenheim)
1. srpnaMaďarsko (Budapešť)
29. srpnaBelgie (Spa-Francorchamps)
12. záříItálie (Monza)
26. záříSingapur (Singapur)
10. říjnaJaponsko (Suzuka)
24. říjnaKorea (Jonkam)
7. listopaduBrazílie (Sao Paulo)
14. listopaduSpojené arabské emiráty (Abú Dhabi)

Reklama