Hlavní obsah

Red Bull vládl kvalifikaci i v Monaku, pole position si vyjel Webber

PRAHA/MONTE CARLO

Ani na šestý pokus se žádnému jezdci nepodařilo zlomit hegemonii stáje Red Bull v boji o startovní rošt. Nejrychlejší kvalifikační čas v ulicích Monte Carla zajel stejně jako před týdnem ve Španělsku Australan Mark Webber, vedle nějž se v neděli do první řady postaví polský závodník Robert Kubica s vozem Renault.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Nadšený Mark Webber ze stáje Red Bull (vlevo) po vítězství v kvalifikaci na GP Monaka. Vpravo Robert Kubica z Renaultu, který skončil druhý.

Článek

Kubica v rozhodující části kvalifikace dlouho vedl a už se zdálo, že se bude moci jako první pilot pyšnit skalpem jezdců Red Bullu. Pak ale prolétl nejrychleji mětstkým okruhem v Monaku Webber. Kubica dokázal australského jezdce ještě jednou překonat, odpověď vítěze ze Španělska ale byla okamžitá a jednoznačná. Webber se jako jediný dokázal dostat s časem po 1:14 minuty a počtvrté v kariéře mohl slavit zisk pole position.

Stáj Red Bull ovládla kvalifikace ve všech dosavadních podnicích letošního mistrovství světa, zatím má ale na kontě jen dvě vítězství. "Pole position je jen polovina úspěchu, zítra musíme naplnit i tu druhou polovinu," prohlásil spokojený Webber po kvalifikačním duelu. "Jsem optimistou. Jsme ve formě, vím, že můžeme odjet skvělý závod. Nemůžu se dočkat rána, i když úzká trať v Monaku je velmi záludná a nebezpečí, že trefíte bariéru, je velké," dodal třiatřicetiletý Australan.

Kubica se dokázal vklínit do první řady, druhý pilot Red Bullu Sebastian Vettel zajel třetí čas dne. Vedle mladého německého závodnika bude stát Felipe Massa s ferrari. Druhý jezdec rudé stáje Fernando Alonso po havárii v dopoledním volném tréninku kvalifikaci nejel a bude startovat z boxové uličky.

Pilot stáje Red Bull Mark Webber při kvalifikaci na Velkou cenu Monaka.foto: Reuters/Sebastien Nogier

Třetí řadu obsadí Lewis Hamilton s mclarenem a Nico Rosberg s vozem Mercedes, místa ve čtvrté řadě si zajistili Michael Schumacher s druhým mercedesem a lídr průběžného pořadí mistrovství světa Jenson Button s mclarenem.

Průběh kvalifikačního duelu před jedním z nejslavnějších automobilových závodů nenaplnil černé obavy mnoha jezdců, aby piloti pomalých vozů Virgin, Lotus a HRT neblokovali trať a nepostarali se o nebezpečné situace. V Monaku letos startuje čtyřiadvacet vozů, na trati ale nebyla horší situace než v předešlých sezónách.

Kvalifikace na Grand Prix Monaka, šestý závod MS vozů formule 1
1. Webber (Austr./Red Bull) 1:13,826, 2. Kubica (Pol./Renault) 1:14,120, 3. Vettel (Něm./Red Bull) 1:14,227, 4. Massa (Braz./Ferrari) 1:14,283, 5. Hamilton (Brit./McLaren) 1:14,432, 6. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:14,544, 7. Schumacher (Něm./Mercedes) 1:14,590, 8. Button (Brit./McLaren) 1:14,637, 9. Barrichello (Braz./Williams) 1:14,901, 10. Liuzzi (It./Force India) 1:15,170.

Reklama

Související témata: