Hlavní obsah

Stáj Force India viní nováčka formule 1 Lotus ze špionáže

STUTTGART

Stáj formule 1 Force India obvinila nováčka seriálu Lotus ze špionáže. Její vedení se rozhodlo podat žalobu u britského soudu proti majitelům Lotusu, svému bývalému designérovi Michaelu Gascoyneovi a italské společnosti Aerolab provozující aerodynamický tunel. Viní je ze zneužití duševního vlastnictví a chce vysoudit milionové odškodné.

Foto: Luke MacGregor, Reuters

Piloti stáje Lotus Jarno Trulli (vlevo), Fairuz Fauzy (druhý zleva) a Heikki Kovolainen (druhý zprava) a šéf týmu Tony Fernandes pózují před monopostem Lotus T127.

Článek

Lotus měl podle zástupců Force India neoprávněný přístup také k součástkám a pneumatikám Bridgestone, na které měl tým indického miliardáře Vijaye Mallyi exkluzivitu. "Jde o velmi vážnou věc, s kterou bychom nepřišli, pokud bychom neměli dostatečné důkazy," citovala dnes agentura AP prohlášení Force India.

Formule 1 má za sebou poměrně nedávnou špionážní aféru. Před třemi roky zaplatil McLaren pokutu 100 milionů dolarů za to, že získal dokumentaci k monopostům Ferrari. Zatímco v tomto případě šlo o skandál elitních týmů, Lotus v seriálu zatím nebodoval. Force India je na tom lépe, v Poháru konstruktérů mu patří šesté místo s 32 body.

Reklama