Hlavní obsah

Alonso a Ferrari se zlobí: Skandál! Závod ve Valencii byl zmanipulovaný

PRAHA

Pěkně naštvaný byl po Velké ceně Evropy jezdec týmu Ferrari Fernando Alonso. Španělského závodníka rozčílilo, že po nehodě Marka Webbera, Lewis Hamilton předjel zpomalovací vůz, zatímco on za ním zůstal a propadl se tak o několik míst dozadu...

Foto: Victor R. Caivano, ČTK/AP

Španělský pilot formule 1 Fernando Alonso

Článek

"Jeli jsme dobře, po povedeném startu jsme byli třetí. Jenže pak na trať vyjel zpomalovací vůz, a to nebylo pro nás dobré. Lewis Hamilton ho předjel... Bylo to poprvé, co jsem viděl, aby někdo za žlutých vlajek předjížděl safety car," rozčiloval se Alonso na webových stránkách planetf1.com.

"Dělil mě od Lewise metr a nakonec to dopadlo tak, že on skončil druhý a já osmý. Druzí jsme měli skončit my. Jenže tady to bylo úplně jinak. Ten, co porušil pravidla, skončil druhý, a ten, co je respektoval, byl osmý," zuřil dál devětadvacetiletý Španěl.

"Je to ostuda, ne tak pro nás, protože tohle je závodění, ale pro fanoušky. Ti sem přijeli a viděli zmanipulovaný závod," dodal naštvaně dvojnásobný mistr světa. A stejného názoru je i Alonsův tým Ferrari. "Skandál! To je stanovisko zaměstnanců i fanoušků. Nemůžeme jinak popsat to, co se během Velké ceny Evropy stalo. Způsob, jakým byl závod i incidenty vedeny, vzbuzují pochybnosti, kvůli nimž by formule 1 mohla přijít o svou důvěryhodnost," stojí v oficiálním prohlášení Ferrari.

Podle ostatních o zmanipulování závodu nešlo, avšak shodují se na tom, že by se Mezinárodní automobilová federace (FIA) měla pravidly ohledně safety caru v budoucnu zabývat. "Nemyslím si, že by GP Evropy byla zmanipulována. Je ale pravda, že FIA by se na pravidla týkající se zpomalovacího vozu měla podívat," řekl šéf Red Bullu Christian Horner.

Reklama