Hlavní obsah

Ecclestone zvažuje vyřazení GP Monaka z kalendáře F1

PRAHA/MONAKO

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone zvažuje vyřazení GP Monaka z kalendáře formule 1. Znovu potvrdil, že tradice mu nic neříkají a řídí se heslem, že kdo platí, ten má závody. „Šlo by to i bez Monaka, beztak neplatí dost,“ cituje Ecclestona server f1sports.cz.

Foto: archiv

Bernie Ecclestone zvažuje konec GP Monaka v seriálu F1

Článek

„Zájemců přibývá a kalendář není nafukovací. Stávajících devatenáct Grand Prix je až dost. Přidat leze podle dohody s týmy maximálně jednu. Dál už jít nelze. Navíc evropské okruhy mají problémy s placením. Je třeba uvolnit místo těm, kteří jsou schopni zaplatit. Jde o peníze pro týmy,“ citují Ecclestona britská média. „Někdo žije jen z tradice, myslí si, že má místo v kalendáři navěky a neplatí prakticky nic. Evropané buď víc zaplatí nebo se formule 1 přestěhuje jinam,“ dodal nejen směrem k Monackému knížecímu autoklubu Ecclestone.

Průměrný poplatek za pořádání velké ceny se pohybuje kolem 24 miliónů eur. Přičemž Monako prý skutečně nic neplatí, zatímco majitelé okruhů zejména v arabském světě a Asii jsou ochotni sáhnout pro mnohem větší balík peněz. Při budování nových okruhů také udělají vše, co se jim řekne. Nesmlouvají, protože staví na volném prostoru.

Letos se jede 19 závodů, už příští rok možná jeden přibude. Ale zájemců je mnohem víc. Hovoří se například o návratu Indianapolisu, ale podepsaná už je smlouva v Texasu. Téměř najisto se počítá také s ruským Soči, ale ruští miliardáři chtějí závod v okolí moskevského Kremlu a jsou ochotni jít do obrovských částek. Občas se ozvou dobrodruzi z Bulharska či Itálie, kde si prý umějí představit formuli 1 poblíž Colosea. Čína by prý zvládla dva závody, jeden chce Jižní Korea a F1 by se líbila i šejkům v Saúdské Arábii... Ecclestonovým snem je návrat do Jižní Afriky. O návrat žádá Mexiko.

Monacký tisk: F1 by ztratila nejvzácnější perlu

„Jediné, co má v tomto obchodě opravdovou cenu, je značka Formule 1 a jméno Ferrari, o obojí je obrovský zájem, protože to zlepšuje image a přináší velké zisky i pořadatelům a samotným zemím,“ zdůraznil Ecclestone. Hodnotu F1 údajně Ecclestone odhadl až na pět miliard euro. V roce 2006 ji svému nynějšímu zaměstnavateli společnosti CVC prodal za jeden a půl miliardy.

Ze seriálu vypadly nejen zámořské GP v USA, JAR, Mexiku a Argentině, ale i tradiční evropské - GP San Marina v Imole nebo GP Rakouska či Nizozemska. Na hraně jsou Francie, Belgie, Velká Británie a Maďarsko.

Monacký automotoklub se Ecclestonovým útokům brání. Podle něho v této době probíhají jednání o prodloužení smlouvy a Ecclestone se snaží „tlačit na pilu.“ Nejen v Monaku si nedovedou seriál F1 bez této specifické GP představit. „F1 by ztratila nejvzácnejší perlu ze svého náhrdelníku,“ napsal monacký tisk.

„Monacký automotoklub nemá v úmyslu komentovat prohlášení připisované panu Ecclestonovi, které se týká Grand Prix Monaka formule 1. Za předpokladu, že tato informace byla u pana Ecclestona ověřena médii, která ji prezentovala, je třeba ji interpretovat v kontextu a duchu tohoto prohlášení. V současnosti probíhají jednání mezi Monackým automotoklubem a Formula One Managementem. Jakmile dojde k podpisu smlouvy, automobilový klub o tom bude informovat,“ píše se v prohlášení Monackého automotoklubu, který je významně podporovaný i knížetem Albertem.

Reklama

Související témata: