Hlavní obsah

Webber ovládl Hungaroring, Vettel se po trestu smiřuje s třetím místem

PRAHA/BUDAPEŠŤ

Podle očekávání triumfoval v nedělní Velké ceně Maďarska vozů formule 1 jezdec stáje Red Bull, nakonec ale s trofejí pro vítěze křepčil na stupních vítězů Mark Webber, který je také novým lídrem šampionátu. Vítěz kvalifikace a až do zastávky v boxech vedoucí Sebastian Vettel totiž dostal penalizaci za nedodržení vzdálenosti za zpomalovacím vozem a propadl se na třetí místo. Mezi jezdce Red Bullu se dokázal vklínit Fernando Alonso s vozem Ferrari.

Foto: Reuters

Mark Weber oslavuje vítězství ve Velké ceně Maďarska. Na druhém místě skončil Fernando Alonso (vlevo).

Článek

"Dostal jsem to trochu darem, který samozřejmě beru. Sebastian dnes neměl šťastný den. Chtěli jsme získat double, bohužel se to nepdoařilo. I tak ale můžeme být spokojení," líčil spokojený Webber po závodu.

Dvojblok nevydržel 

Alonso zařídil vzrušující okamžik hned v úvodu závodu, když povedeným startem dokázal rozbít dvojblok Red Bullu v první řadě. Po předjetí Webbera navíc ještě v první zatáčce útočil i na Vettela, který ale udržel vnitřní stopu a vedení nepustil. Navíc sešlápl plynový pedál až k podlaze a začal zbytku startovního pole zběsilým tempem odjíždět. Na druhého Alonsa získával v každém kole sekundový náskok.

Ve 14. kole se dění přeneslo do boxů. Na trati totiž zůstala část předního křídla z vozu Force India Vitantonia Liuzziho a na okruh vyjel zpomalovací vůz. Většina jezdců zamířila k povinné zastávce a v boxové uličce byla k vidění řada dramatických situací. Mechanici Mercedesu špatně připevnili pravé zadní kolo na vozu Rosberga, který na třech pneumatikách ujel jen pár metrů a skončil. Skákající kolo navíc srazilo mechanika ve vedlejším boxu a Mercedes dostal za nebezpečné chování pokutu 50 tisíc dolarů. Stejnou sumu zaplatí také stáj Renault po karambolu Sutila s Kubicou.

Fernando Alonso na ferrari se po zdařilém startu dostal na druhé místo.foto: Reuters

K mechanikům nezajeli jen dva piloti, čerstvý lídr Webber a Rubens Barrichello. "Safety car vyjel na trať v nejméně vhodný okamžik. Markovu strategii jsme museli narychlo změnit a nechali jsme jej na trati," vysvětloval po závodu šéf Red Bullu Christian Horner. Vettel se po návratu na trať zařadil na druhou příčku, za ním Alonso. Jenže za pár minut přišel šok. Vettel totiž nedodržel při výjezdu zaváděcího vozu předepsanou vzdálenost a byl potrestán průjezdem boxovou uličkou, což jej poslalo na třetí místo.

Schumacher ohrozil Barrichella 

Webber mezitím letěl v čele závodu jako splašený v enormní snaze vybudovat si maximální náskok na Alonsa. Podobně jako v úvodu závodu Vettel, i Australan dokázal jezdci Ferrari poodjet až na víc než dvacet sekund a po povinné zastávce, kterou absolvoval ve 44. kole a pohodlně se vrátil do čela závodu. Vettel se mezitím dotáhl na Alonsa, v těsném závěsu za vozem soupeře měl ale problémy s přítlakem a nedokázal si vybudovat pozici na předjetí.

Webber vedení bez problémů udržel až do cíle a díky 25bodovému přídělu se vyšvihl do čela průběžného pořadí světového šampionátu před dosavadního lídra Lewise Hamiltona, jenž po problémech s převodovkou závod nedokončil. "Tohle vítězství jsem opravdu nečekal. Kdyby Sebastian neudělal chybu, byl to jednoznačně jeho závod. Ale to se prostě stává," poznamenal Webber. Na třetí místo průběžného pořadí se posunul Vettel, čtvrtý je Button z McLarenu a pátý Alonso, jehož od Webbera dělí jen dvacet bodů.

Michael Schumacher si v Maďarsku dělal naděje, ale opět dojel mimo body.foto: Reuters

Bez bodu skončil popáté v sezóně Michael Schumacher, který neudržel desáté místo. Navíc se postaral o další kontroverzní moment své kariéry, když při průjezdu cílovou rovinkou vytlačil v rychlosti přes 280 km/h útočícího Rubense Barrichella na zeď oddělující boxovou uličku a Brazilec musel vmanévrovat až do pruhu, který vymezuje výjezd z boxů.

"Jestli chce být první v nebi, tak prosím. Já tam dřív být nemusím. To nebyl žádný férový souboj," zlobil se Brazilec na legendu v barvách Mercedesu. "Nestřetli jsme se a Rubens se na mě bohužel tlačil, takže bylo potřeba udělat tam místo," uvedl Schumacher, který také neunikl trestu: za měsíc v Belgii přijde o deset míst na startu.

Po závodu v Maďarsku se kola formule 1 zastavily a jezdce čeká měsíc volna. Na trati se znovu sejdou až o posledním srpnovém víkendu v belgickém Spa.

GP Maďarska - Hungaroring
1. Webber (Austr./Red Bull) 1:41:05,571, 2. Alonso (Šp./Ferrari) -17,821, 3. Vettel (Něm./Red Bull) -19,252, 4. Massa (Braz./Ferrari) -27,474, 5. Petrov (Rus./Renault) -1:13,192, 6. Hülkenberg (Něm./Williams) -1:16,723, 7. De la Rosa (Šp./BMW Sauber), 8. Button (Brit./McLaren), 9. Kobajaši (Jap./BMW Sauber), 10. Barrichello (Braz./Williams) všichni -1 kolo.
Průběžné pořadí MS (po 12 z 19 závodů): 1. Webber 161 b., 2. Hamilton (Brit./McLaren) 157, 3. Vettel 151, 4. Button 147, 5. Alonso 141, 6. Massa 97, 7. Rosberg (Něm./Mercedes) 94, 8. Kubica (Pol./Renault) 89, 9. M. Schumacher (Něm./Mercedes) 38, 10. Sutil (Něm./Force India) 35.
Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 312, 2. McLaren 304, 3. Ferrari 238, 4. Mercedes 132, 5. Renault 106, 6. Force India 47, 7. Williams 40, 8. BMW Sauber 23, 9. Toro Rosso 10.

Reklama