Hlavní obsah

Barrichello v Belgii překročí jeden z milníků formule 1

PRAHA

O nadcházejícím víkendu v belgickém Spa otevře bránu formule 1, do níž nikdo před ním nevstoupil. Rubens Barrichello kroutí v královské disciplíně osmnáctou sezónu v řadě a třináctý podnik letošní sezóny, který po měsíční pauze načne závěrečnou část šampionátu, bude jeho 300. závodem v kariéře. Pro oslavu významného jubilea si Brazilec nemohl vybrat lepší trať.

Foto: Paul White, ČTK/AP

Rubens Barrichello ve voze Williamsu při testech ve Valencii

Článek

Sedmikilometrový, rychlý a členitý okruh obklopený lesy je v éře moderních tratí jednou z posledních připomínek „starých dobrých časů“. Ve Spa se dá stále závodit a sekce jako Eau Rouge, vlásenka La Source nebo šikana Les Combes působí na jezdce jako magnet.

„Spa je opravdu výjimečný okruh,“ potvrzuje Barrichello, jehož k belgické trati váže příjemná minulost. „Získal jsem zde svou první pole position ve formuli 1 a vyhrál v nižších kategoriích. A znovu se tam moc těším,“ nechal se slyšet osmatřicetiletý veterán.

Spa pokaždé výzvou

Od nadcházejícího víkendu bude Barrichello prvním pilotem v historii, který zkompletoval účast v třech stech závodech (samotných startů má na kontě o čtyři méně - pozn. red.). Ani legendární Michael Schumacher se takovou bilancí nemůže pochlubit, v historických tabulkách je s 262 závody druhý.

„Beru jako privilegium, že se mohu ve formuli 1 pohybovat tak dlouho. Je nepopsatelný pocit dosáhnout takového milníku. A doufám, že při takovém jubileu budu schopný závodit s konkurencí,“ přeje si jezdec stáje Williams, jehož letošním maximem je čtvrté místo z Velké ceny Evropy ve Valencii.

Na náročné trati však žádný z pilotů nedostane nic zadarmo. „Okruh ve Spa byl vždy výzvou. Letos zde navíc pojedeme s plnými nádržemi a bude hodně ošidné zvolit správné nastavení. Okruh je dlouhý a potřebujete mít dost rychlé auto. Hodně bude záležet na aerodynamice. Rozdílné nastavení ale slibuje hodně šancí na předjíždění,“ těší se na bitvu s konkurencí rodák ze Sao Paula.

Reklama

Související témata: