Hlavní obsah

V Austinu byl představen projekt trati pro americkou GP formule 1

AUSTIN

Formule 1 v Austinu odstartovala! Tedy samozřejmě příprava tratě, na níž se má v roce 2012 odjet Velká cena USA. Projekt nového okruhu slibuje rychlou trať, aspirující na jednu z nejlepších na světě, rychlé a bezpečné zatáčky a výbornou viditelnost pro diváky. „Myslím, že jezdci i diváci budou velmi spokojeni,“ slibuje hlavní pomotér Tavo Hellmund. Realizace projektu, který vytvořila společnost vyhlášeného německého designéra Hermanna Tilkeho, by měla stát 220 milionů dolarů (zhruba 4,3 miliardy korun).

Foto: Reuters

Ilustrační snímek

Článek

O dráze v hlavním městě amerického státu Texas se rozhodlo v květnu, ale teprve v těchto dnech Hellmund novou dráhu blíže představil. Na 5,5 kilometrech je poskládáno 20 zatáček s převýšením 50 metrů. Podle promotéra by neměl být problém dosahovat tu rychlostí kolem 340 km za hodinu.

Předpokládá, že souboje nejlepších jdezdců Formule 1 by mělo z tribun sledovat až 140 tisíc diváků, hlavní tribuna s nejdražšími lístky, nad mechanickkými boxy, by měla pojmout 20 tisíc lidí. Celkový design se podobá evropským okruhům, kde se pravidelně jezdí závody F1.

Plánek Velké ceny USA v texaské metropoli Austinufoto: Sport.cz

Vedení soutěže podepsalo s Austinem smlouvu na deset let. Ve Spojených státech se naposledy jela Velká cena v roce 2007 v Indianapolisu a vyhrál Brit Lewis Hamilton. V Indianapolisu se jezdilo nepřetržitě osm let a na závody chodilo více než 125 tisíc diváků. Důvodem k odebrání licence bylo, že organizátory více než F1 zajímal tamní slavný závod na 500 mil.

Reklama