Hlavní obsah

"Bourající prcek" Vettel to schytává ze všech stran. Musí se zklidnit, radí legendy

PRAHA

Měl být hlavním trumfem stáje Red Bull. Mladíček s mistrovským potenciálem. Gloriola Sebastiana Vettela ale v průběhu letošní sezóny dostává na frak. Talentovaný německý jezdec kupí až příliš mnoho chyb a sbírá jeden kontroverzní moment za druhým. Naposled při nedělní Velké ceně Belgie, kdy smykem sestřelil Jensona Buttona z McLarenu.

Foto: Thierry Roge, Reuters

Sebastian Vettel s vozem Red Bull (vzadu) pronásleduje Jensona Buttona s mcLarenem při Velké ceně Belgie.

Článek

Prskající Button hned po závodu ve Spa naštvaně prohlásil, že Vettel je bez šance na titul, protože „udělal příliš mnoho chyb“. Šéf McLarenu Martin Whitmarsh pak v reakci na karambol, který znamenal Buttonův konec, označil německého pilota za „bourajícího prcka“.

A další reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. „Je prostě zbrklý,“ přisadil si dlouholetý a dnes již bývalý boss McLarenu Ron Dennis. „Bylo by snadné celou věc zařadit do škatulky ‚Závodní incidenty‘ Podívejte se ale na Vettelovy momenty zevrubněji. Kolize s týmovým parťákem a další situace, které jej vyřadily ze závodu. Je skvělé, když jezdci chtějí závodit. Ale z historie známe mnoho imperativů a jeden sedí na Seba víc, než kterékoliv jiné: Abys byl první, musíš prvně dokončit závod!“ prohlásil Dennis.

Nepojízdný vůz Jensona Buttona po střetu se Sebastianem Vettelem při Velké ceně Belgie.foto: ČTK/AP/Fred Dufour

Ještě jedna chyba a šance na titul je pryč 

Vettel po incidentu s Buttonem v nedělním závodu pokračoval, nakonec ale na body nedosáhl a v průběžném pořadí MS ztrácí na vedoucího Lewise Hamiltona z McLarenu 31 bodů. To při současném bodovém systému není nepřekonatelná ztráta, naděje německého jezdce na titul ale jako by mizela v nedohlednu. „Jsi supertalent, ale příliš riskuješ. Ještě jedna taková chyba a tvé šance jsou pryč. Po zbytek šampionátu budeš krýt záda svému parťákovi.“ vzkázal Vettelovi legendární Niki Lauda.

Populární jezdec David Coulthard, který po ukončení aktivní kariéry působí v Red Bullu jako poradce, omlouvá Vettelovy chyby mládím. „Seb je mladý kluk, který se stále učí. A koneckonců, formule 1 není dívčí škola. Neomlouvám jeho chyby, ale chápu je,“ poznamenal devětatřicetiletý vítěz třinácti Velkých cen. „Paralyzující je tlak okolí. Každý očekává, že bude na špici a cokoliv jiného je zklamáním,“ doplnil Lauda.

Podle Dennise je ale jednoznačný jeden fakt: pokud Vettel titul v letošní sezóně nezíská a bude se ptát proč, bude se muset ptát hlavně sám sebe.

Uchazeči o titul v F1
1. Lewis Hamilton (McLaren)182 bodů
2. Mark Webber (Red Bull)179 bodů
3. Sebastian Vettel (Red Bull)151 bodů
4. Jenson Button (McLaren)147 bodů
5. Fernando Alonso (Ferrari)141 bodů
6. Felipe Massa (Ferrari)109 bodů
Průběžné pořadí Poháru konstruktérů
1. Red Bull/Renault330 bodů
2. McLaren/Mercedes329 bodů
3. Ferrari250 bodů
Zbývající závody MS
Monza (Itálie), 10.-12. září
Singapur, 24.-26. září
Suzuka (Japonsko), 8.-10. října
KIC (Korea), 22.-24. října
Interlagos (Brazílie), 5.-7. listopadu
Yas Marina (Abú Dhabí), 12.-14. listopadu

Reklama

Související témata: