Hlavní obsah

GP Japonska může znovu zamíchat pořadím v čele MS formule 1

SUZUKA

Mistrovství světa vozů formule 1 nabírá na dramatičnosti a 16. závod sezony v Japonsku může znovu zamíchat pořadím na prvních pěti místech. Na nich má každý z pilotů stále reálnou šanci na zisk titulu, protože je od sebe dělí 25 bodů, tedy přesně tolik, kolik jich přinese vítězství. Na vlně se momentálně veze Španěl Fernando Alonso z týmu Ferrari, který bude v Suzuce po triumfech v Itálii a Singapuru útočit na třetí vítězství v řadě. Sám ale upozornil, že kdo chce pomýšlet na titul, už nesmí chybovat.

Foto: Max Rossi, Reuters

Fernando Alonso je v Japonsku mírným favoritem

Článek

Alonso je mírným favoritem a může se dostat do čela šampionátu, byť ještě před dvěma závody byl až pátým mužem pořadí. Devětadvacetiletý Španěl má na vedoucího Australana Marka Webbera z Red Bullu (202 bodů) manko jen 11 bodů a i za ním je ale tlačenice. Lewis Hamilton z McLarenu, který předchozí dva závody nedokončil, ztrácí devět bodů, o další bod zpět je Sebastian Vettel z Red Bullu a obhájce titulu Jenson Button v dalším mclarenu má 177 bodů. Jako jediný z této pětice letos ještě nevedl Vettel.

"Je jasné, že teď teprve začíná mistrovství světa a konec bude velmi náročný," prohlásil Alonso, který v minulosti v Suzuce dvakrát vyhrál ještě v barvách Renaultu. "Nesmíme udělat jediný krok zpátky, každé rozhodnutí musí teď být dobré. Musíme vše brát nanejvýš vážně, využít všech zkušeností a dát do posledních závodů všechno," uvedl bývalý dvojnásobný mistr světa. "Situace se může změnit ze dne na den, kdo ale udělá chybu, může být definitivně ze hry," prohlásil.

V minulém závodu v Singapuru měl velké štěstí Webber, který měl kolizi s Hamiltonem, ale přesto dojel třetí. V Japonsku ale ještě nikdy nedokončil závod na stupních vítězů, i když okruh v Suzuce má rád. "Jsem optimista," uvedl Australan. "Je jasné, že u Ferrari jsou na koni, ale situace je otevřená a my rozhodně máme na to, abychom vytěžili ze závodu maximum," věřil pilot Red Bullu. "Já si myslím, že máme na to, abychom Ferrari přibrzdili," přidal se Vettel, loňský vítěz v Suzuce.

Trať Velké ceny Japonska v Suzuce. Délka okruhu: 5,807 km, délka závodu: 53 kol = 307,573 km.foto: Sport.cz/archiv Nůž na krku má Hamilton, protože pokud opět nedokončí, jeho šance výrazně klesnou. V Japonsku vyhrál v roce 2007 na okruhu ve Fudži a loni byl třetí. "Mám tady v Suzuce nějakou nedokončenou práci," prohlásil pětadvacetiletý pilot, který nedokončil tři z posledních čtyř závodů. "Nebudu se přeci v této rozhodující fázi šampionátu ohlížet zpátky. Musím předvést kvalitní výkon, skvělý výsledek a na to se budu soustředit od prvního momentu, kdy vlezu v pátek do auta," ujistil.

Podobně jako Hamilton je na tom obhájce titulu Button, které je zatím mezi adepty poslední pátý. "Nikdy jsem v Japonsku nevyhrál a dost mi to chybí, i když se mi v Suzuce vždy dařilo," uvedl Button. "Rozhodně je to trať, která sedí mému jezdeckému stylu. Ale je jasné, že už není čas na chyby, každý z pěti kandidátů musí být precizní," uvedl.

Loňský vítěz japonské GP Vettel Alonsovi v minulém závodu pořádně zatápěl a o vítězství bojoval až do konce. I proto je také on považován za adepta na nedělní vítězství. "Ferrari udělalo krok dopředu v posledních dvou závodech, takže budou silní, ale my na tom nejsme vůbec špatně," řekl Vettel. "A nesmíme zapomínat také na mclareny," upozornil Němec čtyři závody před koncem šampionátu.

Průběžné pořadí MS (po 15 z 19 závodů)
1. Webber (Austr./Red Bull) 202 b., 2. Alonso (Šp./Ferrari) 191, 3. Hamilton (Brit./McLaren) 182, 4. Vettel (Něm./Red Bull) 181, 5. Button (Brit./McLaren) 177, 6. Massa (Braz./Ferrari) 128, 7. Rosberg (Něm./Mercedes) 122, 8. Kubica (Pol./Renault) 114, 9. Sutil (Něm./Force India) 47, 10. Schumacher (Něm./Mercedes) 46.
Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 383, 2. McLaren 359, 3. Ferrari 319, 4. Mercedes 168, 5. Renault 133, 6. Force India 60, 7. Williams 56, 8. Sauber 27, 9. Toro Rosso 10

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články