Hlavní obsah

Kvalifikaci v Koreji opanoval Red Bull. Vyhrál Vettel před Webberem

JEONGAM

Kvalifikaci na GP Koreje vozů formule 1 ovládla stáj Red Bull. Do nedělního závodu vyjede jako první Sebastian Vettel, hned za ním pak Mark Webber. Na novém okruhu v Jeongamu si třetí místo vyjel Fernando Alonso z ferrari.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Sebastian Vettel po kvalifikaci na GP Koreje.

Článek

Úvodní část kvalifikace přinesla napínavý souboj o postup do dalších bojů. Nové týmy byly znovu bez šance, ale jako vždy s nimi musel skončit jeden další jezdec. Nakonec jím byl Vitantonio Liuzzi, ale ohrožen byl v jednu chvíli Robert Kubica, jemuž se málem vymstil pozdní výjezd na trať, polský jezdec dlouho vyčkával v garáži. Na čele svedli velmi vyrovnaný souboj Lewis Hamilton, Sebastian Vettel a Fernando Alonso.

V druhé části kvalifikace se ujali vlády jezdci Red Bullu v čele s Markem Webberem. Rozdíly ale byly znovu velmi malé. Všichni piloti čtyř top týmů postoupili do bojů o pole position, přidali se k nim Robert Kubica a Rubens Barrichello. První nepostupující byl po menší chybě Nico Hülkenberg. Vitalij Petrov skončil po smyku čtrnáctý.

Závěrečná část neměla jasného favorita. Po prvních měřených kolech se vedení ujal Alonso před Vettelem, Hamiltonem, Kubicou, Webberem a Buttonem. Na časech z jednotlivých sektorů bylo jasně vidět, že Red Bull významně ztrácí na rovinkách a i když byl nejrychlejší v druhém a třetím sektoru, měl potíže dohnat ztrátu z úvodu kola.

Druhé pokusy zahájil Mark Webber a dotáhl se těsně za Alonsa. Španěl se zlepšil a náskok ve vedení zvýšil. Když ale projel cílem Sebastian Vettel, zavládlo u Ferrari zklamání, Red Bull si zajistil další pole position. Navíc Webber neskončil u dvou pokusů a pokračoval v plném tempu další rychlé kolo, které ho vyneslo do první řady vedle týmového kolegy. Na Alonsa tak zbyla druhá řada, do které se s ním postaví Lewis Hamilton.

Nico Rosberg porazil Felipeho Massu a získal páté místo. Jenson Button se celou kvalifikaci trápil s nevyváženým vozem a zajel sedmý čas před osmým Robertem Kubicou. Pátou řadu obsadili bývalí týmoví kolegové z Ferrari Michael Schumacher a Rubens Barrichello.

Kvalifikace na Velkou cenu Koreje, 17. závod MS formule 1:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:35,585, 2. Webber (Austr./Red Bull) 1:35,659, 3. Alonso (Šp./Ferrari) 1:35,766, 4. Hamilton (Brit./McLaren) 1:36,062, 5. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:36,535, 6. Massa (Braz./Ferrari) 1:36,571, 7. Button (Brit./McLaren) 1:36,731, 8. Kubica (Pol./Renault) 1:36,824, 9. Schumacher (Něm./Mercedes) 1:36,950, 10. Barrichello (Braz./Williams) 1:36,998.

Reklama

Související témata: