Hlavní obsah

Suverénně si dojel pro titul. A pak se Vettel rozplakal jako malý kluk

ABÚ ZABÍ

Německý pilot Sebastian Vettel se stal novým šampiónem formule 1 poté, co suverénně ovládl závěrečný závod sezóny v Abú Zabí. Pomohlo mu trápení Fernanda Alonsa, který zůstal uvězněn v silném provozu uprostřed pole. Poté, co protnul cíl a zjistil, že mu titul opravdu patří, se 23letý Vettel rozplakal. „Díky, kluci. Neuvěřitelné,“ vzlykal do vysílačky.

Foto: Lee Jae-won, Reuters

Sebastian Vettel. Získal titul a rozplakal se.

Článek

„Byla to výjimečná sezóna, vysilující jak po psychické, tak i fyzické stránce,“ řekl Vettel po závodu. „Vždy jsem věřil svému týmu, autu i sám sobě. V závodě jsem se snažil vyhnout kolizím a odevzdat na trati to nejlepší. Monopost fungoval fenomenálně, bylo to jako sen. Celé je to úžasné,“ doplnil nadšeně.

Sen se proměnil ve skutečnost, když do sluchátek zvolal šéf stáje Red Bull Christian Horner: „Sebastiane Vettele! Jsi mistr světa!“ Vettelovy nervy, které po celý závod držely jako silné špagáty, najednou povolily. Po tváři mu tekly slzy, přes něž mladý Němec děkoval svému týmu. Byl to dojemný okamžik. Pláč zopakoval Vettel i na stupních vítězů.

Diváci přímo v Abú Zabí i fanoušci formule 1 u obrazovek viděli strhující finále jedné z nejúchvatnějších sezón v dlouhé historii tohoto sportu. Korunován byl navíc nejmladší šampión v dějinách efjedniček, Vettelovi je pouze 23 let a 135 dnů. Ale mládí mu rozhodně není a nebylo na překážku, letos vyhrál pět závodů a dokázal, že už není jen „Baby Schumacherem“.

Ostatně s pochvalou po závodě přispěchal samotný „velký Schumi“, Michael Schumacher. „Jsem šťastný, že se mu to podařilo, jsme přátelé. V sezóně zažil vrcholy i pády, ale odvedl skvělou práci a zasloužil si to. Je to fantastický talent,“ vyzdvihl svého krajana Schumacher.

Reklama

Související témata: