Hlavní obsah

Renault: Petrov se musí víc zapojit do týmu a přestěhovat se k nám

PRAHA

Lotus Renault GP si chce ponechat Vitalije Petrova, ale žádá od něj několik vstřícných kroků. Jedním z nich je stěhování do Anglie.

Foto: Caren Firouz, Reuters

Ruský pilot formule 1 Vitalij Petrov

Článek

"Vždy jsem říkal, že preferuji nechat ve voze Vitalije," řekl spolumajitel týmu Gérard Lopez pro Reuters. "S Vitalijem nemusíme diskutovat o rychlosti, naši inženýři říkají, že pro závodění je rychlý dost."

Renault opakovaně vyčítal Petrovovi nekonzistentní výsledky, proto po něm žádá stoprocentní soustředění, aby se vyvaroval chyb. "V rámci těchto diskuzí musí akceptovat jisté změny ve svém životě, musí se přestěhovat do Británie a být blízko továrně," uvedl Lopez.

"Musí akceptovat, že neustále bude v anglicky mluvícím prostředí a pokud s tím bude souhlasit a my budeme přesvědčeni, že dokáže být konzistentní, tak nebude pochyb o tom, kdo bude naším druhým jezdcem."

Pokud Petrov požadavky týmu odmítne, bude ho chtít Lopez vyměnit. Přiznává ale, že po něm nechce málo. "Oddělit se od své rodiny... Asi to pro něj bude občas těžké, ale z hlediska jeho kariéry to pro něj bude velmi přínosné," řekl.

Pro Renault je důležité si Petrova nechat z obchodního hlediska, protože na ruský trh se chce dostat nový spolumajitel týmu skupina Lotus, potažmo automobilka Proton.

"Nikdy jsem netajil, že je Rusko pro nás z obchodního hlediska velmi slibné," potvrdil Lopez. "Ale bylo by příliš velkým zjednodušením říct, že je tu (Petrov) jen kvůli sponzorství. Věříme, že jde o velký trh a vytvořit hvězdu formule 1 na takovém trhu bude pro tým velmi přínosné... Ale lidé v Rusku jsou extrémně nároční."

"Nechtějí ruského jezdce, který se kvalifikuje na 17. nebo 18. místě a v cíli bude 15. To by ruský trh vůbec nezajímalo a dokonce by to vnímal negativně."

Kromě jezdeckého složení čeká podle Lopeze jeho tým ještě dořešení otázky názvu, protože na rozdíl od šéfa skupiny Lotus se nedomnívá, že by se na startovní rošt mohly postavit čtyři vozy podobného názvu a vzhledu. Lopez je samozřejmě přesvědčený, že nárok na jméno Lotus ve formuli 1 má jen jeho tým a Tony Fernandes by si podle něj měl stáj přejmenovat.

Reklama

Související témata: