Hlavní obsah

A je to tu znovu. Prezident Ferrari hrozí novou sérií a odchodem z F1

PRAHA

Bitva o novou Concordskou dohodu se ve světě formule 1 rozjela naplno. Prezident Ferrari Luca di Montezemolo pohrozil, že v případě neuspokojení finančních požadavků můžou týmy ze seriálu F1 odejít.

Článek

Současná Concordská dohoda, podle níž se řídí obchodní fungování formule 1, vyprší v roce 2012. Do té doby by týmy, FIA a držitel obchodních práv měli podepsat novou. Prezident Ferrari Luca di Montezemolo jasně deklaroval, že stáje budou chtít větší podíl z prodeje televizních práv. "Jsme na křižovatce," řekl. "Formuli 1 máme ve svých srdcích a duších, ale nechceme, aby pro nás byla vězením." Podle Montezemola předpokládají týmy tři možné scénáře budoucího vývoje. První je zachování současných poměrů, kdy formuli 1 vlastní CVC a její zájmy zastupuje Bernie Ecclestone. Druhý je setrvání u současného obchodního modelu, ale s jinými majiteli. Třetí je založení vlastní závodní série.

Přítomnost Ecclestonea je prioritou

Pokud by měl být zachován současný stav podle prvního scénáře, podmínkou je pokračování Bernieho Ecclestona. "Pro mě je přítomnost Bernieho prioritou, protože formuli 1 nemůže řídit burza. Potřebujeme důvěryhodné a zkušené osobnosti. Ale nakonec si můžeme najít jiného promotéra. Tenhle byznys není moc komplikovaný," dodal

Už teď je ale zřejmé, že budoucnost od roku 2013 bude spojená s novými motory, jejichž specifikaci schválila Světová rada FIA. Jedná se o přeplňované čtyřválce o objemu 1,6 litru. Ferrari z nich nadšené není, ale bere je jako nutné zlo. "Jsem pro lepší udržitelnost, ale tento motor 1,6 l musím akceptovat, protože nechci, aby Ferrari neustále bylo středem polemik. Osobně se mi nelíbí, podle mě to zašlo moc daleko," prozradil Montezemolo. "Souhlasím se snižováním nákladů, ale tento ´chudinský´ přístup k formuli 1 není dobrý. Levné není to samé jako ne drahé. Chceme, aby formule 1 byla spojená s inovacemi a novými technologiemi." Založením konkurenční závodní série hrozila Asociace týmů formule 1 naposledy loni, když FIA pod vedením Maxe Mosleyho protlačila do pravidel dobrovolný rozpočtový strop, který přinášel technické výhody týmům, které by se podle něj řídily. Na nátlak týmů byl strop z pravidel nakonec odstraněn.

Podrobné zpravodajství z formule 1 najdete na F1sports.cz.

Reklama

Související témata: