Hlavní obsah

Je to zázrak, jak se uzdravuje, řekl o Kubicovi šéf Renaultu Boullier

PRAHA

Šéf stáje formule 1 Lotus Renault GP Éric Boullier krátce navštívil Prahu na pozvání Antonína Charouze, jehož syn Jan je členem juniorské akademie známé stáje. I když Boullierův čas byl doslova spočítán na minuty, ochotně odpovídal na dotazy novinářů, které se týkaly především jezdce Roberta Kubici. Ten v únoru těžce havaroval na rallye v Itálii a zotavuje se z jejích následků. „Je to zázrak, jak se uzdravuje,“ řekl s uspokojením sympatický šéf slavné stáje.

Foto: , ČTK/AP

Šéf Renaultu věří v Kubicův návrat.

Článek

Jaké máte nejčerstvější informace o stavu Roberta Kubici?

Dvakrát jsem za ním byl osobně. Každý den si s Robertem píšeme sms nebo spolu hovoříme telefonicky. Je také pod dohledem našeho týmového lékaře a samozřejmě se o vše potřebné stará jeho manažer. V rámci možností se mu daří velmi dobře. Je to zázrak, jak se uzdravuje z tak těžkých zranění.

Je to dobré znamení o jeho návratu?

Robert má obrovskou vnitřní sílu a nikdo nepochybujeme o tom, že se vrátí. Nikdo ale nedokáže říct, kdy to bude. Já bych ho za volantem našeho vozu viděl nejraději už zítra, ale nic nelze uspěchat. Může to být už letos nebo třeba až příští rok, ale my jsme trpěliví. Robert za sebou má další operaci. Už rehabilituje, ale to nejdůležitější, co se týká návratu za volant závodního vozu, ho teprve čeká, až definitivně vstane z postele. Hlavně se musí vrátit do normálního života.

Dělá velké pokroky?

Opravdu veliké a téměř každý den. Pro něj i pro nás je důležité, když přijde zpráva, že pohnul rukou, prsty, že pohyby jsou stále lepší a častější. V rámci možností posiluje a cvičí, ztratil také hodně hmotnosti. Ale opakuji, nic nelze uspěchat, i když rekonvalescence probíhá rychleji, než se čekalo.

Prý dává zabrat i lékařům...

To ano. Skákal z kolečkového křesla, až ho museli lékaři zahnat do postele. Robert je živel.

Věříte, že se dostane do bývalé kondice a bude opět úplně v pořádku?

Vůbec o něčem takovém nepochybuji. On to dokáže a zase bude jezdit formuli 1.

Co pro tým znamená, že Kubica nepojede?

Musíme přehodnotit poněkud naše plány, ale to neznamená, že nebudeme chtít bojovat o prvenství.

Vy jste mu nezakázali jezdit rallye, i když to je nebezpečné?

To je těžké... Ano, měl ke startu náš souhlas. On rallye miluje. Chápal jsem ho, jak o tu možnost, jet rallye, moc stál. To, co se stalo, je obrovská smůla. Samozřejmě do budoucna to bude jiné. Jezdci potřebují odreagování, ale musíme společně omezit riziko na minimum.

Takže ho žádné sankce nečekají?

To by byl přeci nesmysl. Neporušil žádný zákaz.

Až bude moci řídit formulový vůz, vystřídá hned Nicka Heidfelda?

To bychom nesmyslně spekulovali. Než Robert usedne do cockpitu formulového vozu, absolvuje spoustu testů, nejen lékařských ale i technických, včetně trenažérů. Všichni musíme mít absolutní jistotu, že je stoprocentně připraven řídit vůz formule 1.

Jak se vám jeví Heidfeld jako náhradník?

Nick není náhradník. Rozhodli jsme se pro něj, protože má zkušenosti i kvalitu. Navíc testoval pro firmu Pirelli nové pneumatiky pro formuli 1, což je také cenná zkušenost. Věřím, že se mu povede dobře.

O Janu Charouzovi jste neuvažovali?

Jan je velmi mladý a velice talentovaný jezdec, ale všechno chce svůj čas. Zatím není tak daleko, aby mohl řídit vůz formule 1 v závodě. On je hodně pracovitý a musí jít krok za krokem nahoru. Žádný nelze vynechat. Určitě mu dáme opět příležitost v testech, ale říct, kdy bude schopen usednout do vozu formule 1 v závodě, to se opravdu nedá. Pro něj je důležité, že je součástí týmu, členem jeho juniorské akademie a vstřebává i prostředí stáje. Není to totiž jen o závodění.

Má letos Lotus Renault šance proti Red Bullu a Ferrari?

Tyto dvě stáje jsou vpředu, ale až samotné závody ukáží, jak na tom kdo opravdu je. Věřím, že budeme bojovat o přední umístění. Možná ne s těmi dvěma, ale na pozice McLarenu a Mercedesu určitě zaútočíme. Ostatní bychom rádi viděli za zády. Hodně jsme toho na novém voze udělali po technické stránce.

Reklama

Související témata: